Категорія
Новини
Дата

Fitch: Базовий сценарій не передбачає повномасштабного конфлікту Росії з Україною

Базовий сценарій рейтингового агентства Fitch, як і раніше, не передбачає повномасштабного конфлікту Росії з Україною. Проте, ризик введення жорстких санкцій суттєво зріс, йдеться в огляді Fitch.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Наданий РФ рейтинг BBB зі стабільним прогнозом вже обмежений чинними санкціями і перспективами нових, які ще більше ускладнюють доступ країни на міжнародний ринок фінансування і позначаться на зростанні ВВП, зазначають експерти. Водночас, нові санкції будуть «недостатньо жорсткими», щоб призвести до негативних рейтингових дій.
  • Підвищені ризики, повʼязані з вторгненням в Україну, можуть призвести до ще більшого впливу на суверенні рейтинги РФ. Fitch наводить приклад заборони банкам та компаніям здійснювати операції в доларах, обмеження доступу до міжнародної платіжної системи (SWIFT. – Ред.) та обмеження експорту енергоносіїв.
  • Найсильніше на банківському секторі РФ позначиться заборона проводити платежі в іноземних валютах, вважають експерти агентства. Водночас у Fitch додали, що загалом російські компанії «мають хороші можливості для того, щоб упоратися із санкціями».

Контекст

Раніше серед приводів для запровадження санкцій Fitch називало військові операції та кібератаки з боку Росії.

Своєю чергою агентство Moody`s вважає, що напруженість у відносинах з Україною не виллється у прямий військовий конфлікт, оскільки Росія зазнала б великих військових та економічних витрат.

Група сенаторів-республіканців внесла до Конгресу США законопроєкт, який передбачає санкції проти Росії без умови «вторгнення». Документ, зокрема, передбачає негайне припинення будівництва «Північного потоку – 2» та санкції щодо цього проєкту у разі вторгнення РФ. Також пропонуються санкції проти великих банків і оточення Путіна.

Великі російські держкомпанії та банки провели «навчання» на випадок відключення від західної інфраструктури після введення санкцій. Стрес-тести передбачали відключення від SWIFT та заборону на постачання програмного забезпечення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні