Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна заявив про поступове відновлення виробництва на «Сумихімпром»

1 хв читання

Фонд держмайна планує відновити повноцінну роботу одного з найбільших виробників міндобрив – ПАТ «Сумихімпром», який повернувся у державну власність у листопаді 2023 року. Про це йдеться в повідомленні ФДМУ від 29 травня за результатами візиту на підприємство очільника Фонду Віталія Коваля.

Деталі

  • Менеджмент підприємства розробив стратегію розвитку, спрямовану на беззбитковість у короткі терміни, повідомив ФДМУ. План передбачає поетапне введення в експлуатацію різних цехів та розширення номенклатури продукції.
  • Завдяки цьому розпочнеться процес доданої вартості, де продукція одного підприємства ставатиме сировиною іншого. Прикладом є використання хімічних продуктів «Сумихімпром» в сільському господарстві, будівництві, лакофарбовій та гумовій промисловості, зазначається у повідомленні.

Цитата

«Сьогодні наша мета – запустити виробництво на підприємстві. Адже це не лише про економічну стабільність та соціальну безпеку регіону, а й про розвиток хімічної галузі України», – сказав голова ФДМУ Віталій Коваль на зустрічі з колективом «Сумихімпром».

пресслужба ФДМУ

пресслужба ФДМУ

Фонд держмайна заявив про поступове відновлення виробництва на «Сумихімпром» /Фото 1

"Сумихімпром". Фото: пресслужба ФДМУ

Фонд держмайна заявив про поступове відновлення виробництва на «Сумихімпром» /Фото 2

Віталій Коваль

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

ПАТ «Сумихімпром» – одне з найбільших українських підприємств з випуску складних мінеральних добрив, двоокису титану, сірчаної кислоти та інших видів продукції неорганічної хімії. Також на підприємстві є потужності для виробництва понад 30 марок NPK-добрив із різним співвідношенням поживних речовин для різних ґрунтових та кліматичних зон.

Через початок повномасштабної війни, потрапляння снарядів на територію заводу та пошкодження окремих об’єктів підприємство простоювало майже пів року.

Завод понад 10 років знаходився в управлінні компаній, які були пов’язані із GroupDF Дмитра Фірташа, але після виходу групи ще в листопаді минулого року, тільки весною 2024 року було закуплено сировину та розпочато виробництво продукції. Першу товарну продукцію – сульфат амонію – було отримано 21-22 квітня.

В планах заводу – виробництво азотно-фосфорних та комплексних трикомпонентних добрив. «Сумихімпром» вже закупило аміак та сірку, та знаходиться на стадії закупки фосфоритів та калійних руд для виробництва добрив, повідомлялося у квітні цього року.

З квітня завод зможе щомісячно виробляти 20 000–25 000 т добрив, з поетапним збільшенням об’ємів до 35 000 т на місяць, це близько 1800 т двоокису титану та 35 000 – 40 000 т сірчаної кислоти в місяць, заявляв виконавчий директор ПАТ «Сумихімпром» Володимир Волков. За його словами, на найближчі місяці вже сформовано значний пакет замовлень.

За результатами 2023 року дохід ПАТ «Сумихімпром» скоротився більш ніж у двічі – до 632,1 млн грн із понад 1,5 млрд грн за результатами 2022 року. Чистий збиток за минулий рік сягнув 478,2 млн грн проти збитку у 207,6 млн роком раніше, свідчать дані YouControl.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні