Видобуток титанової сировини /пресслужба ОГХК
Категорія
Новини
Дата

Фонд держмайна визначив умови та стартову ціну приватизації ОГХК. Тепер рішення за Кабміном

1 хв читання

Видобуток титанової сировини Фото пресслужба ОГХК

Фонд державного майна України (ФДМУ) визначив умови приватизації АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» зі стартовою ціною 3,89 млрд грн. Рішення ухвалила 23 травня аукціонна комісія. Тепер умови продажу найбільшого виробника титанової сировини має затвердити Кабінет Міністрів, ідеться у повідомленні пресслужби ФДМУ.

Ключові факти

  • Умови продажу державного пакета акцій розміром 100% статутного капіталу АТ «ОГХК» включають: збереження основних видів діяльності компанії; інвестиції у модернізацію виробництва; забезпечення соціальних гарантій працівникам товариства тощо.
  • Комісія заслухала звіт радника щодо визначення стартової ціни пакета акцій ОГХК. Станом на 16 травня 2024 року вона становить 3 899 358 000 грн.
  • Після схвалення урядом умов та стартової ціни продажу ОГХК Фонд оголосить аукціон, який відбуватиметься у системі «Прозорро.Продажі».

Контекст

Продаж перших обʼєктів великої приватизації очікується у липні-серпні цього року. Фонд держмайна очікує перевиконати план у 4 млрд грн, розповів голова ФДМУ Віталій Коваль у «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» 22 травня. Серед головних обʼєктів – Ocean Plaza, «Аерок», готель «Україна» та ОГХК. 

Зокрема Коваль розповів, що наразі сім різних бізнес-груп, які цікавилися ОГХК до війни, на словах підтверджують свою зацікавленість.

У 2021-му ФДМУ намагався тричі продати ОГХК зі стартовою ціною 3,7 млрд грн, однак жодного разу аукціон так і не вдалося провести через відсутність покупців.

ОГХК – найбільший виробник титанової сировини, до його складу входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. 100% корпоративних прав ОГХК перебуває в управлінні ФДМУ.

ОГХК входить у десятку найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК. Понад 60% продукції експортується до країн Азії: 39% до Китаю, 12% до Японії, 9% до Туреччини. 

Останні роки компанія прибуткова – 528 млн грн в 2021 році за виторгу 4,6 млрд грн, свідчать дані YouControl. У 2022-му фінансові результати компанії погіршилися, дебіторська заборгованість зросла до 1,7 млрд грн. У 2023 році виторг упав до 1,9 млрд грн у порівнянні з 2,3 млрд за результатами 2022-го. Більше про ОГХК та підготовку до приватизації – в матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні