Категорія
Новини
Дата

Фонд гарантування продав офіс «ВТБ Банку» в центрі Києва за 294 млн грн. Покупцем стала «Діпробудмашина» бізнесмена Вадима Григорʼєва (уточнена)

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб через систему Prozorro.Продажі продав будівлю колишнього головного офісу «ВТБ Банк» за 294,3 млн грн. Це вдалося зробити з четвертої спроби.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Стартова ціна лота складала 279,9 млн грн, тоді як під час попереднього аукціону вона була майже на 30% вища – 399,8 млн грн.
  • Загалом це був уже четвертий аукціон з продажу офісу, оскільки попередні не відбулися через відсутність учасників, зазначили Forbes у пресслужбі Фонду. «Кожен раз ми намагалися знайти ринкову ціну, за яку можна було б продати обʼєкт», – зауважили у Фонді.
  • Кошти, отримані від продажу активу, Фонд спрямує на розрахунки з кредиторами «ВТБ Банку».
  • Участь у торгах взяли три компанії: «Діпробудмашина», «Електронні торгівельні технології» та «Форчунер Ріелті». Перемогла «Діпробудмашина», випередивши «Форчунер Ріелті» на 50 000 грн.
  • За даними на сайті YouControl, ПрАТ «Діпробудмашина» зареєстрована в місті Києві. Кінцевим бенефіціарним власником компанії значиться Вадим Григорʼєв, який також є власником меблевої групи компаній Merx після викупу частки українського олігарха Валерія Хорошковського в 2004 році.
  • «Діпробудмашина» є активним учасником аукціонів з продажу майна збанкрутілих банків. Зокрема, торік був придбаний колишній офіс ліквідованого «Експобанку» (вул. Дмитрівська, 18/24), а 2019 року – колишній офіс банку «Хрещатик» (вул. Прорізна, 8). Також у 2019 році «Магазин Киянка» Григорʼєва купив бізнес-центр «Інком», що належав «ВТБ Банку» за 390 млн грн. Того ж року Фонд гарантування вкладів продав за 351 млн грн ще один офісний центр «ВТБ Банку» в Києві іншій компанії Григорʼєва — «Житомирський меблевий комбінат».

Контекст

Колишній головний офіс «ВТБ Банку» розташований за адресою вул. Пушкінська/бульвар Тараса Шевченка, 26/8. Він має загальну площу 5 975,3 кв. м разом із земельною ділянкою площею 0,1155 га, а також 1801 одиницю основних засобів.

Нині «ВТБ Банк», основним акціонером якого був російський ВТБ, перебуває в процесі ліквідації, яку Національний банк України почав 18 грудня 2018 року. За місяць до цього «ВТБ Банк» віднесли до категорії неплатоспроможних. Тоді НБУ зазначав, що 97% вкладників «ВТБ Банку» (59 108 людини) отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищував гарантованої суми у 200 000 грн. В цілому Фонд виплатив 942,7 млн грн вкладникам банку.

Новина уточнена коментарем пресслужби Фонду гарантування вкладів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні