Категорія
Новини
Дата

Франція та Румунія домовились про збільшення експорту українського зерна

Франція підписала угоду з Румунією, щоб допомогти збільшити експорт українського зерна до країн, що розвиваються, зокрема й держав Середземноморʼя. Про це повідомив міністр транспорту Франції Клеман Бон.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Разом зі своїм румунським колегою Іонелом Скріоштяну і послом України Вадимом Омельченком я підписав угоду, яка сприяє експорту українських зернових через надання нашої логістичної експертизи. Наша цілковита солідарність з Україною», – написав Бон.
  • За інформацією Reuters, Румунія, яка є найбільшим експортером кукурудзи та другим після Франції за величиною експортером пшениці з ЄС до країн, що не входять до союзу, включаючи Єгипет, є одним із альтернативних маршрутів, які використовуються для експорту українського зерна. 
  • Угода поширюється на експорт зерна суходолом, морем і річками.
  • Згідно з проектом франко-румунської угоди, з якою ознайомився Reuters, Париж співпрацюватиме у розробці проекту, спрямованого на підвищення ефективності порту Галац, оснащення прикордонних пунктів на півночі Румунії, максимальне використання зернових контейнерів у порту Констанци, а також збільшення пропускної спроможності Сулінського каналу.
  • Франція також надасть фінансування для початкової технічної експертизи та працюватиме з Бухарестом щодо визначення фінансування на майбутнє.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього досить, аби Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю (15–18 млн т) і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. В 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. На внутрішні потреби Україні потрібно приблизно 15–20 млн т зерна, кажуть там. Таким чином, експортний потенціал України становить 70 млн т зернових і олійних.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. 

Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні