Франція вивчає можливість постачання Україні далекобійних ракет Scalp – Le Monde /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Франція вивчає можливість постачання Україні далекобійних ракет Scalp – Le Monde

Getty Images

Франція може передати Україні ракети великої дальності Scalp, пише Le Monde. Рішення про надання Києву керованих ракет класу «повітря-земля» поки що не прийнято, уточнили у Єлисейському палаці.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми вивчаємо всі варіанти», – повідомив Єлисейський палац, уточнюючи при цьому, що постачання «наразі не планується». 
  • Scalp є керованою ракетою, призначеною для ураження нерухомих цілей на великій відстані. Її радіус дії офіційно становить 250 км, але може досягати 500 або навіть 700 км залежно від версії, це дозволяє вражати стратегічні обʼєкти, розташовані за лінією фронту, такі як командні центри, склади боєприпасів або логістичні вузли.
  • Питання про постачання було порушено після того, як Велика Британія оголосила 11 травня про постачання Києву ракет Storm Shadow, аналога французьких Scalp. 
  • «Як і у разі надання будь-якої допомоги Україні, Франція обговорює зі своїми українськими та британськими партнерами результати цієї допомоги, особливо щодо ракет великої дальності», – пояснюють в оточенні Макрона.
  • На думку військових аналітиків, поповнення українського арсеналу цими ракетами великої дальності має дозволити Києву підготуватися до контрнаступу.

Контекст

Велика Британія передає Україні крилаті ракети Storm Shadow великої дальності напередодні довгоочікуваного контрнаступу проти російських військ, пише CNN із посиланням на кількох високопосадовців. Згодом у британському міноборони підтвердили цю інформацію. Storm Shadow – крилата ракета великої дальності, спільно розроблена Великою Британією та Францією, що зазвичай запускається з повітря. 

Її дальність – понад 250 км, це трохи менше, ніж у американських армійських тактичних ракетних систем класу «земля-земля» або ATACMS, про які Україна давно просила. Зараз максимальна дальність дії зброї, наданої США, для України становить близько 80 км.

Це не вперше, коли Велика Британія заходить далі за США в озброєннях, які вона готова надати Україні. Країна була першим союзником, який оголосив, що відправляє сучасні західні танки в Україну, у січні пообіцявши 14 танків Challenger 2, перш ніж США оголосили, що незабаром після цього нададуть танки M-1 Abrams.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні