«Звільнення Криму змінить все». Екскомандувач армії США у Європі Бен Годжес про перебіг війни та майбутній контрнаступ ЗСУ /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«Звільнення Криму змінить все». Екскомандувач армії США у Європі Бен Годжес про перебіг війни та майбутній контрнаступ ЗСУ

Getty Images

Генерал-лейтенант Бен Годжес, колишній командувач армії США у Європі, розповів своє бачення того, що відбувається на фронті в Україні, та чого очікувати від обох сторін протистояння.

Свою думку він виклав у колонці для CEPA. Forbes Ukraine переповідає головне

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Про День перемоги

Враховуючи любов Кремля до річниць, виникає занепокоєння, що 9 травня російська армія може вдатися до якихось радикальних дій, вважає Годжес. Кремлю відчайдушно потрібен привід для святкування, тому вище керівництво країни, ймовірно, тисне на генштаб і засновника російської приватної військової компанії «Вагнер» Євгенія Пригожина, щоб вони захопили Бахмут.

Ціна тому – життя не однієї сотні російських солдатів, але це навряд чи хвилює Путіна чи його прихильників.

У своїй оцінці дій українського Генштабу Годжес хвалить режим тиші щодо планів українського війська на будь-які операції на фронті. Він не думає, що військове керівництво України стане марнувати життя хоча б одного солдата заради символічних перемог у день річниці перемоги СРСР над фашизмом.

Українці будуть діяти тоді, коли обставини для ЗСУ будуть найкращі, вважає генерал-лейтенант. Втім, він не відкидає можливості якоїсь атаки чи інформаційної операції, щоб продемонструвати рішучість українського народу, його уряду та військових.

Про «весняний» контрнаступ

Годжес не хоче називати контрнаступ українців «весняним», бо не вважає, що сезон має значення. Найважливіше – це найсприятливіші умови для найбільшого успіху ЗСУ із найменшими людськими втратами.

Він захоплюється українським Генштабом через його дисципліну, навички та інноваційність і впевнений, що військове керівництво вже визначило найвигідніші для ЗСУ умови, час і місце.

Серед важливих умов, які необхідно враховувати під час підготовки наступу, він вбачає: готовність сил ЗСУ (навчання, сила, логістика), хаос та збентеженість у російському війську, прохідність обраного напрямку.

Годжес розраховує, що цей контрнаступ здивує усіх і буде спрямований на рішуче завершення війни, а не просто на відкидання російських сил на Донбас.

Годжес рекомендує ізолювати Кримський півострів для наступного його звільнення.

«Якщо вбити усіх росіян в радіусі 100 км від Бахмута, це стратегічно нічого не змінить. Звільнення Криму змінить все», – впевнений відставний американський офіцер.

Про важливість західної зброї

Годжес вважає, що українське командування вивчило оборону російської армії та визначило її вразливі місця.

Спираючись на повідомлення США про те, що західна зброя дала змогу створити понад девʼять нових бригад, Годжес вважає, що це може дати Україні кілька хороших варіантів для дій.

А поєднання української зброї, захопленої російської та нової західної допоможе ЗСУ прорвати вразливі позиції ворога.

Про початок наступу

Про початок наступу ми дізнаємося вже після того, як він почнеться. До того Генштаб України буде проводити підготовчі заходи, щоб створити найкращі умови для головної атаки.

Серед цих заходів – удари по логістичних центрах та критичній інфраструктурі росіян, партизанські й розвідувальні операції, будь-що, щоб знесилити, збентежити та заплутати російську армію.

Про підготовку росіян до українського наступу

Годжес впевнений, що російський Генштаб більше не недооцінюватиме потужність українських сил, їхню рішучість та вміння планувати.

Росіяни роблять все, щоб завадити українцям, проте у них немає потрібної гнучкості, щоб зреагувати на наступ України.

Він не бачив доказів того, що повітряна потужність росіян ефективно справляється із рухомими цілями, але скоро стане зрозуміло, чи врахували вони свої попередні помилки.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні