«Потрібно більше часу». Зеленський озвучив деталі підготовки до контрнаступу /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

«Потрібно більше часу». Зеленський озвучив деталі підготовки до контрнаступу

Офіс Президента України

Україні потрібно більше часу, щоб розпочати очікуваний контрнаступ проти російських військ, оскільки на збройні сили чекають доставки обіцяної військової допомоги, повідомив президент Володимир Зеленський, пише BBC.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Очікуваний контрнаступ може стати вирішальним у війні, перекроївши лінію фронту, яка протягом кількох місяців залишається незмінною. 

Ключові цитата

«З тим, що ми вже маємо, можемо рухатися вперед і, я думаю, досягнемо успіху, – сказав він. – Але ми втратимо багато людей. Я гадаю, що це неприйнятно. Тож нам треба почекати. Нам все ще потрібно трохи більше часу».

  • Президент охарактеризував бойові бригади, деякі з яких були навчені країнами НАТО, як «готові», але додав, що армії все ще потрібно «дещо», зокрема бронетехніка, яка «надходить партіями».
  • ВВС зазначає, що в останні тижні українська влада публічно і приватно намагалася знизити очікування від контрнаступу. 
  • Водночас Зеленський висловив упевненість у тому, що українські військові зможуть наступати, попередивши про ризики «замороженого конфлікту», на який, за його словами, розраховувала Росія.
  • Також Зеленський знову відкинув звинувачення Росії в тому, що Україна стоїть за атакою безпілотників на Кремль минулого тижня, яку Москва назвала спробою вбити президента Володимира Путіна. Він сказав, що, на його думку, атака могла бути операцією під фальшивим прапором, проведеною самою Росією, щоб використовуватись Москвою як привід для ескалації.
  • «Вони постійно шукають щось, що звучало б як виправдання, кажучи: «Ви робите це з нами, тому ми робимо це з вами», – сказав він. – Але це не спрацювало. Навіть для їхньої внутрішньої публіки це не спрацювало. Навіть їхні власні пропагандисти цьому не повірили. Тому що це виглядало дуже штучно».

Контекст

У квітні видання The Washington Post писало, що очікуваний весняний контрнаступ України відкладено через погоду, повільне постачання техніки та брак боєприпасів. Ще більше ускладнив заплановану контратаку витік десятків американських військових і розвідувальних документів

9 травня США виділили Україні черговий пакет військової допомоги на $1,2 млрд, йдеться у повідомленні на сайті Пентагону. Нова допомога спрямована, зокрема, для зміцнення протиповітряної оборони України та забезпечення потреб в артилерійських боєприпасах. Загалом із початку великої війни США оголосили про військову допомогу Україні на суму близько $35 млрд.

Українська влада неодноразово просила у США ракети ATACMS дальністю близько 300 км, але поки що безрезультатно.

Велика Британія планує передати Україні ракети радіусом дії до 300 км. Про це пише The Washington Post з посиланням на повідомлення, опубліковане британським Міноборони у матеріалах закупівлі Міжнародного фонду підтримки України. У секретних документах Пентагону і розвідки США йшлося про те, що Велика Британія планує відправити Україні ракети Storm Shadow, а також свій персонал, який допомагатиме в наведенні ракет на цілі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні