Категорія
Новини
Дата

ФРС надасть банківській системі США до $2 трлн ліквідності – JPMorgan

Програма екстренного кредитування, анонсована Федеральною резервною системою (ФРС), може збільшити обсяг ліквідності в банківській системі США на $2 трлн. Так вважають аналітики JPMorgan Chase & Co, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Механізм під назвою Bank Term Funding Program (BTFP) передбачає виділення кредитів на строк до одного року банкам, ощадним асоціаціям, кредитним спілкам та іншим фінустановам. 
  • У якості забезпечення за цими кредитами ФРС прийматиме US Treasuries, облігації федеральних агентств, іпотечні бонди та низку інших паперів, зазначають аналітики.
  • «Використання програми BTFP, найімовірніше, буде активним», – йдеться у повідомленні аналітиків JPMorgan під керівництвом Ніколаоса Панігірцоглу. 
  • Провідні банки Волл-стріт навряд чи до неї вдадуться, проте менші банки можуть запозичити у ФРС близько $2 трлн, що приблизно відповідає всьому обсягу облігацій, які є у розпорядженні банків без урахування «великої пʼятірки», додали вони.
  • За даними JPMorgan, резерви американських банків становлять близько $3 трлн, проте більша частина їх належить найбільшим банкам. 
  • Програма BTFP здатна надати фінансовим інститутам достатньо ліквідності, щоб усунути дефіцит резервів, вважають експерти.
  • ФРС звітуватиме про використання коштів у межах програми BTFP щотижня.

Контекст

10 березня стало відомо, що у США збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB). Це стало найбільшим банкрутством із часів економічної кризи 2008 року та другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів. Проблеми в банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує в стартапи – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій. 

12 березня в США збанкрутував інший великий банк – Signature Bank. Член правління банку Барні Френк сказав, що Signature постраждав від відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB. Клієнти казали, що почуваються комфортніше в гігантських банках, таких як JPMorgan Chase & Co. «Це була паніка, спричинена SVB. Ми були в порядку до останніх двох годин п’ятниці», – сказав він.  

Регулюючі органи запевнили, що клієнти SVB і Signature отримають усі свої депозити, зокрема гроші, що перевищують ліміт у $250 000 для федерального страхування депозитів.

Президент США Джо Байден, коментуючи крах SVB і Signature Bank, запевнив, що банківська система США безпечна, громадяни «можуть бути впевнені», пише Bloomberg. Байден зазначив, що міністр фінансів Джанет Єллен та інші банківські регулятори вдалися до негайних дій. Платники податків не платитимуть за банкрутства банків, гроші надійдуть зі зборів страхового фонду, наголосив президент США.

Сукупна ринкова вартість компаній, включених до MSCI World Financials Index і MSCI EM Financials Index, з пʼятниці, 10 березня, впала приблизно на $465 млрд, підрахував Bloomberg. Найбільшого удару зазнали регіональні банки США.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні