Категорія
Новини
Дата

Країни G7 створять міжвідомчу платформу для координації допомоги Україні, зосередяться на посиленні ППО

Країни «Великої сімки» створять міжвідомчу платформу для координації допомоги Україні та підтримки її відновлення та відбудови, пише Reuters. Високопосадовці зберуться в січні. Також G7 продовжать надавати Україні військову допомогу, зокрема ППО.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лідери G7 у спільній заяві, опублікованій після віртуальної зустрічі, заявили, що працюватимуть з Україною, міжнародними партнерами та міжнародними фінансовими організаціями над створенням нової Координаційної платформи донорів.
  • «Завдяки цій платформі ми координуватимемо існуючі механізми для надання постійної короткострокової та довгострокової підтримки…, координуватимемо подальше міжнародне фінансування та досвід, також заохочуватимемо програму реформ України, а також зростання, очолюване приватним сектором», – заявили вони.
  • Лідери G7 заявили, що створять секретаріат для платформи, і кожна країна-член призначить високопоставленого представника уряду для нагляду за створенням платформи та зусиллями щодо координації.
  • Міжнародні донори мають знову зустрітися у Парижі у вівторок.
  • Лідери G7 пообіцяли допомогти Україні у підготовці до зими та підтримати цивільне населення, а також пообіцяли продовжувати мобілізувати міжнародну підтримку для невідкладних короткострокових потреб України у фінансуванні. Вони сказали, що попросять міністрів фінансів G7 зустрітися найближчим часом, щоб обговорити спільний підхід до скоординованої підтримки бюджету у 2023 році, при цьому Міжнародний валютний фонд (МВФ) відіграватиме центральну роль.
  • Також держави «Великої сімки» заявили, що працюватимуть разом, щоб зміцнити військовий потенціал України, приділивши особливу увагу системам протиповітряної оборони, йдеться в заяві лідерів, опублікованій Великою Британією.
  • «Ми продовжимо координувати зусилля щодо задоволення невідкладних потреб України у військовій та оборонній техніці з негайним акцентом на забезпечення України системами та можливостями ППО», – йдеться в заяві, оприлюдненій агентством.
  • Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів «Великої сімки» підтримати його ідею про скликання взимку спеціального Глобального саміту світу, присвяченого встановленню миру в Україні.

Контекст

Після початку масованих атак РФ на українську енергосистему Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектору України. Тодішній міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявляв, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

На початку листопада представники країн «Великої сімки» обговорили, як допомогти Україні протистояти атакам Росії на її цивільну інфраструктуру, і погодилися з необхідністю механізму координації.

5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах України. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. Росія за 5 грудня випустила по території України ракети різних типів, загальна сума яких, за підрахунками Forbes, становить $400–500 млн.

За інформацією ГУР, окупанти мають запас на здійснення ще трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.

Орієнтовна вартість екстреної підтримки електроенергетики оцінюється в $500 млн, така ж сума необхідна і сектору централізованого теплопостачання, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Загальні потреби щодо відбудови та відновлення оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. 

За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні