Категорія
Новини
Дата

G7 обговорили надання Україні ППО і домовились про новий координаційний механізм для відновлення інфраструктури

Представники країн «Великої сімки» обговорили, як допомогти Україні протистояти атакам Росії на її цивільну інфраструктуру, і погодилися з необхідністю механізму координації, пише Reuters із посиланням високопосадовці Держдепартаменту.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Вони обговорили, з якими потребами стикається Україна напередодні зими, і погодилися з тим, що необхідний координаційний механізм G7, щоб допомогти Україні ремонтувати, відновлювати та захищати її критично важливу енергетичну та водну інфраструктуру», – сказав чиновник.
  • Він вважає, що саме це питання буде в центрі уваги групи «найближчими днями та тижнями».
  • За словами представника США, більше уваги приділялося необхідності реагувати та захищатись від атак Росії на цивільну енергетичну інфраструктуру України, включаючи системи ППО.
  • «Було досить багато обговорень того, які країни можуть надати окремі системи та підтримку, яка могла б дозволити Україні краще захистити себе від цих БПЛА та ракетних атак», – додав він.

Контекст

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти завдали збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи, і деякі трейдери вже почали переговори з постачальниками.

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектору України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявляв, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) на зустрічі у Німеччині мали обговорили, як краще скоординувати подальшу підтримку України після недавніх атак Росії на енергетичну інфраструктуру, які призвели до масових відключень електроенергії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні