США відправили Україні першу партію енергообладнання на $13 млн /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

США відправили Україні першу партію енергообладнання на $13 млн

Shutterstock

Сполучені Штати відправили першу частину свого енергетичного обладнання в Україну, заявили офіційні особи США, пише Reuters. Минулого місяця Вашингтон пообіцяв підтримати енергетичну інфраструктуру України через посилення атак із боку Росії, спрямувавши на це $53 млн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами одного з чиновників, першим траншем було енергетичне обладнання на суму близько $13 млн. Інше джерело, знайоме з ситуацією, повідомило, що цього тижня зі Сполучених Штатів вилетять ще два літаки з обладнанням.
  • З жовтня Росія проводить широкомасштабні атаки на енергоінфраструктуру України, що, за словами Києва та його союзників, є навмисною кампанією, спрямованою на заподіяння шкоди цивільному населенню.
  • Сполучені Штати та західні союзники надають Україні фінансування та обладнання для підвищення енергетичної стійкості. 
  • «Росія навмисно намагається заморозити українців до смерті, коли ми вступаємо у зиму», – заявив високопоставлений представник США. – Наша стратегія наразі полягає насамперед у тому, щоб допомогти Україні захистити себе від цих навмисних атак на цивільну енергетичну інфраструктуру, бо це може призвести до гуманітарної катастрофи».
  • Інший офіційний представник США повідомив, що обладнання відправлено з військової бази США, перший транш є частиною допомоги в розмірі $53 млн, оголошеною минулого місяця після того, як Україна заявила, що їй потрібні трансформатори та генератори, а також системи протиповітряної оборони.

Контекст

США обіцяли спрямувати $53 млн на підтримку енергетичної системи України. Пакет допомоги включатиме розподільчі трансформатори, автоматичні вимикачі, обмежувачі перенапруги, розʼєднувачі, транспортні засоби та інше обладнання.

Ця фінансова допомога доповнить наявні $55 млн, які раніше виділили США на екстрену підтримку українського енергетичного сектора, пояснив держсекретар Ентоні Блінкен.

5 грудня Росія завдала восьмого масованого удару по енергетичних обʼєктах України. Загалом було випущено понад 70 ракет, з яких збито більш як 60, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ. 

Були влучання в енергооб’єкти у Київській, Вінницькій, Одеській областях, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Проте, за його словами, енергетична система України функціонує та залишається цілісною після чергового масованого обстрілу з боку Росії.

Росія за 5 грудня випустила по території України ракети різних типів, загальна сума яких, за підрахунками Forbes, становить $400–500 млн.

За інформацією ГУР, окупанти мають запас на здійснення ще трьох-пʼяти хвиль ракетних ударів по Україні.

Орієнтовна вартість екстреної підтримки електроенергетики оцінюється в $500 млн, така ж сума необхідна і сектору централізованого теплопостачання, повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання Ради ОЕСР. Шмигаль нагадав, що загальні потреби щодо відбудови та відновлення оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні