Категорія
Новини
Дата

Генасамблея ООН засудила російські «референдуми» і спробу анексії українських територій

Генеральна асамблея ООН засудила проведені Росією так звані «референдуми» на територіях, які тимчасово контролюються терористами «ДНР/ЛНР» та окупованих Херсонській та Запорізькій областях. У документі також міститься вимога до Росії переглянути заяву про анексію українських територій.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За прийняття відповідної резолюції проголосували 143 із 193 держав–членів ООН. Проти виступили пʼять країн: Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа, Сирія та Росія. Утрималися під час голосування 35 держав, зокрема Китай та Індія. Не голосували 10 країн.
  • У документі, який підготувала Албанія, зокрема,міститься вимога до Росії скасувати анексію та вивести всі свої війська з території України і заклик підтримки «деескалації нинішньої ситуації та мирного вирішення конфлікту» шляхом політичного діалогу та переговорів.
  • Президент України Володимир Зеленський подякував 143 державам, які підтримали «історичну резолюцію» Генасамблеї ООН. «Світ сказав своє слово – спроба анексії РФ нічого не варта і ніколи не буде визнана вільними націями. Україна поверне всі свої землі», – прокоментував подію Зеленський.
Генасамблея ООН засудила російські «референдуми» на території України

Результати голосування за резолюцію: "Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН". Ілюстрація: пресцентр ООН

Контекст

Рада Безпеки ООН вже намагалася ухвалити згадану резолюцію. 30 вересня Росія як постійний член Ради Безпеки ООН наклала вето на неї. 

Пізніше РФ безуспішно намагалася провести голосування за резолюцію в закритому режимі, вказуючи, що відкрите голосування політизоване.

30 вересня Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окуповані території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

4 жовтня президент України Володимир Зеленський офіційно визнав нікчемність актів, ухвалених у Росії, які порушують суверенітет і територіальну цілісність України.

ЄС, США та інші західні країни запровадили нові санкції у відповідь на анексію Росією українських територій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні