Зеленський визнав нікчемними низку указів Путіна /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Зеленський визнав нікчемними укази Путіна щодо захоплених Росією територій України

Зеленський визнав нікчемними низку указів Путіна Фото Getty Images

Президент України Володимир Зеленський офіційно визнав нікчемність актів, ухвалених у Росії, які порушують суверенітет і територіальну цілісність України. Відповідний указ №687/2022 опубліковано на сайті Офісу президента.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Йдеться про укази російського диктатора Володимир Путіна щодо визнання «незалежними» Криму, територій, які тимчасово контролюються терористами «ЛНР» та «ДНР», і окупованих територій Запорізької та Херсонської областей.
  • Нікчемними, тобто такими, що не породжують жодних юридичних наслідків, визнані укази президента РФ від 17 березня 2014 року №147, від 21 лютого 2022 року №71, від 21 лютого 2022 року №72, від 29 вересня 2022 року №685, від 29 вересня 2022 року №686. 
  • Також визнаються нікчемними будь-які інші рішення, акти та договори, ухвалені, видані та укладені на підставі та/або у зв’язку з реалізацією вказаних вище указів президента РФ.

Контекст

30 вересня російський диктатор Путін виступив перед Федеральними зборами і підписав незаконні договори про «прийняття до складу РФ» чотирьох нових суб’єктів: окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України. Путін також закликав Україну припинити воєнні дії і «сісти за стіл переговорів».

У відповідь на це президент Зеленський оголосив про подання Україною заявки на пришвидшений вступ до НАТО. Для вступу до НАТО необхідно досягти згоди всіх членів Альянсу. За словами Зеленського, поки триватиме пошук консенсусу, Україна пропонує реалізувати пропозиції щодо гарантій безпеки, розроблені Києвом разом із західними партнерами.

Наразі НАТО фокусується на негайній підтримці України, а не на членстві країни в Альянсі. Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції, відповідаючи на запитання, чи підтримує НАТО заявку України.

Україна відмовляється від переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним і вживатиме заходів із посилення обороноздатності країни. Відповідне рішення РНБО від 30 вересня президент Зеленський ввів у дію указом №679/2022.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні