Категорія
Новини
Дата

Генпрокурорка Венедіктова розказала про причини обшуків у «Метінвесті» та «АрселорМіттал Кривий Ріг»

1 хв читання

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова озвучила свою позицію щодо обшуків на підприємствах «Метінвесті» та «АрселорМіттал Кривий Ріг». Обидва випадки повʼязані зі сплатою податків, може також йтися про екологію. Проте це різні справи, з різною історією. сказала вона в інтерв’ю Forbes.

Ключові факти

  • Справа проти «АрселорМіттал Кривий Ріг» ведеться більше двох років, існують й інші провадження. Деяким співробітникам компанії, повʼязаним з ухиленням від сплати податків, вже повідомили про підозри, каже Венедіктова.
  • «Метінвест» – це зовсім нова справа, тут рано про щось говорити. Побачимо, на що вийде слідство. Не люблю вдаватися в деталі, коли слідство ще не закінчене і справу не передано до суду, додала генпрокурорка.

 Цитата

«Це не тиск на бізнес, а історія кримінальної юстиції та справедливої сплати податків. «АрселорМіттал Кривий Ріг» комунікує з нашим департаментом із захисту інвестицій. Коли закон на стороні компаній, вони можуть відстоювати свою позицію – і отримують від нас захист», – каже Венедіктова.

Більше тут – Доля справи Порошенка, 200 справ проти Ахметова та «посилки» із закривавленими птахами. Інтервʼю з генпрокуроркою Іриною Венедіктовою

 Контекст

1 лютого 2022 року провели обшук на підприємствах групи «Метінвест». Бюро економічної безпеки повідомило про слідчі дії за участі Офісу генпрокурора та СБУ на підприємствах, які нібито занижували рентну плату за користування надрами. Завдані державному бюджету збитки оцінили у 18 млрд грн.

«АрселорМіттал Кривий Ріг» фактично з 2019 року перебуває в процесі спростування претензій правоохоронних органів щодо ухилення від сплати податків.

Наприкінці 2021-го обшуки було проведено у топменеджера «АрселорМіттал Кривий Ріг» на тлі невирішеного адміністративного спору. Одночасно було вручено повідомлення про підозру в умисному ухиленні від сплати податків у особливо великих розмірах. Слідчі дії тривають попри те, що судом не прийнято остаточного рішення щодо некоректності сплати «АрселорМіттал» ренти.

5 січня 2022 року через кримінальну справу було заблоковано кошти на рахунках «АрселорМіттал». 20 січня суд розблокував частину рахунків компанії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні