Категорія
Новини
Дата

Ліквідація АРМА. У Фонді держмайна розповіли, що буде з арештованими активами

Національне агентство з розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, передає всі активи в управління ринковим гравцям, а Фонд держмайна прагнутиме передати лише частину активів, а частину лишити в управлінні держави. Про це в інтерв’ю Forbes розповів голова ФДМУ Рустем Умєров, коментуючи плани влади ліквідувати АРМА і передати арештовані активи Фонду держмайна.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ФДМУ управляє, аналізує та готує до подальшого аукціону арештовані активи. Після рішення суду про їхню передачу у власність держави фонд виставляє їх на приватизацію, розповів очільник ФДМУ.
  • За його словами, всі активи реалізуються через аукціони у системі «Prozorro.Продажі». Дані переможця аукціону передаються на перевірку до правоохоронних, антикорупційних та інших органів, які досліджують, хто є кінцевим бенефіціаром компанії-переможця. Після цього ФДМУ підписує договір купівлі-продажу, додав Умєров.
  • За останні п’ять-шість місяців команда ФДМУ запустила «малу приватизацію», об’єднала понад 65% державних активів, з яких пів сотні підприємств уже встигла вивести на рівень прибутковості, зазначив Умєров.

Контекст

За час повномасштабної війни з Росією АРМА перетворилось на справжній холдинг із банками, заводами, АЗС, нерухомістю, автопарком і навіть літаками. До АРМА за рішенням суду потрапляють арештовані корпоративні права та майно компаній, бенефіціарами яких є росіяни, білоруси або колаборанти.

Попри гучні назви підприємств та імена їхніх власників, практика показала, що АРМА, яке створювали перш за все для розшуку активів, повʼязаних із експрезидентом Януковичем і його оточенням, виявилося не готовим до таких масштабів конфіскації. Одна з ключових причин – значні пробіли у законодавстві про АРМА.

За оптимальних обставин АРМА залежно від рішення суду знаходить для переданих активів нових управителів чи продає їх. Красномовна статистика: з початку повномасштабної війни агентство провело 141 конкурс на пошук управителів. «Прилаштувати» вдалося лише 21 актив.

Тож значна кількість підприємств, які передані до агентства, простоюють та знецінюються. Після потрапляння до АРМА компанії, як правило, існують або за рахунок коштів, що залишилися на рахунках (якщо їх не арештували), або коштом раніше укладених контрактів, розповідає один із менеджерів АРМА. Більше про це читайте тут.

У лютому голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія озвучив плани ліквідації АРМА. Арахамія пропонує закрити агентство та передати заарештовані активи Фонду держмайна з відкритим реєстром для відкритого продажу. За його словами, АРМА створювалося як одна з умов лібералізації візового режиму з ЄС, а врешті-решт «перетворилося на закритий міжсобойчик, де багато заарештованих активів, усе непрозоро». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні