Категорія
Новини
Дата

АРМА кілька місяців не може передати в управління конфісковані у росіян заводи – Trap Aggressor

2 хв читання

Агентство з розшуку і менеджменту арештованих активів (АРМА) близько пів року не може передати українським управителям арештовані активи росіян на території України. Зокрема завод «Аерок» російського мультимільйонера Андрія Молчанова та ПрАТ «Вінницяпобутхім» члена політпартії «Единая Россия» Володимира Плесовських досі простоюють, заявляє група аналітиків Trap Aggressor з посиланням на офіційну відповідь АРМА.

Ключові факти

  • Активи на суму 2 млрд грн виробника засобів для прання «Ушастий нянь» ПрАТ «Вінницяпобутхім» за рішенням суду передали в АРМА 26 липня 2022 року. Раніше бізнес контролював Володимир Плесовських. 
  • За 5 місяців АРМА прозвітувала про відбір управителя, ним стало українське підприємство ТОВ «Крайтекс-Сервіс». Однак, з того часу виробника побутової хімії так і не передали в управління «Крайтекс-Сервіс»
  • За інформацією АРМА, досі тривають процедури оцінки, після яких з новим управителем буде укладений договір. Таким чином, після рішення суду про передачу в управління АРМА, виробничий актив простоює сім місяців, зазначається в повідомленні Trap Aggressor. 
  • Активи бетонного заводу «Аерок» Андрія Молчанова передали в АРМА рішенням кількох судів у травні, червні та листопаді минулого року. Йдеться про виробничі майданчики, нерухомість, корпоративні права, заводи, спецтехніку та 22 автівки загальною вартістю в понад 2 млрд грн. 
  • У січні 2023 року АРМА обрала фірму «Харківські будматеріали» управителем заводу «Аерок». Однак, відтоді агентство намагається забезпечити оцінку активів. З управителем договір також не укладений. Отже, від першого рішення суду підприємство та техніка простоюють і не залучаються до завдань оборони понад 10 місяців, наголошується в повідомленні Trap Aggressor.

Контекст

Наприкінці лютого президент Володимир Зеленський, премʼєр-міністр Денис Шмигаль, декілька профільних міністрів та голови комітетів ВР обговорювали роботу АРМА. Президент вважав, що агенство працює неефективно, варіантів, що робити далі, небагато – реформувати або ліквідувати. Зупинились на останньому, каже нардеп, який був присутній на зустрічі в ОП та попросив не згадувати його імʼя у цьому матеріалі. 

Ще два нардепи з антикорупційного та економічного комітету в коментарі Forbes кажуть, що дискусія триває. «Остаточно вирішили передати активи до ФДМУ, а щодо повної ліквідації АРМА ще йдуть дискусії», – каже один з нардепів на правах анонімності. 

На підготовку реформи та відповідного закону президент дав місяць, каже нардеп на правах анонімності. «Президенту намагались пояснити, що це комплексна реформа і підготувати так швидко не вдасться, на це потрібно декілька місяців», – додає нардеп, який був присутній на зустрічі. 

В результаті розробляти «терміновий закон» доручили економічному комітету ВР. Як може виглядати реформа та чому в ОП вирішили ліквідувати АРМА, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні