Категорія
Новини
Дата

Арахамія заявив про плани ліквідувати АРМА

Національне агентство з розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), можуть закрити, а заарештовані активи передати Фонду державного майна. Такі плани озвучив глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія на брифінгу «Інвестиції під час війни», пише «Інтерфакс-Україна».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Арахамія пропонує закрити АРМА та передати заарештовані активи Фонду держмайна з відкритим реєстром для відкритого продажу.
  • За його словами, агентство створювалося як одна з умов лібералізації візового режиму з ЄС, а врешті-решт «перетворилося на закритий міжсобойчик, де багато заарештованих активів, усе непрозоро». 
  • «Хочемо передати це ФДМ, через «Прозорро.Продажі», відкритий реєстр, щоб усі це бачили та мали доступ до цих обʼєктів», – наголосив він.

Контекст

Протягом майже року повномасштабної війни з Росією АРМА перетворилось на справжній холдинг із банками, заводами, АЗС, нерухомістю, автопарком і навіть літаками. До АРМА за рішенням суду потрапляють арештовані корпоративні права та майно компаній, бенефіціарами яких є росіяни, білоруси або колаборанти.

Попри гучні назви підприємств та імена їхніх власників, практика показала, що АРМА, яка створювалася перш за все для розшуку активів, повʼязаних із експрезидентом Януковичем і його оточенням, виявилася не готовою до таких масштабів конфіскації. Одна з ключових причин – суттєві пробіли у законодавстів про АРМА.

За оптимальних обставин АРМА залежно від рішення суду знаходить для переданих активів нових управителів чи продає їх. Красномовна статистика: з початку повномасштабної війни агентство провело 141 конкурс на пошук управителів. «Прилаштувати» вдалося лише 21 актив.

Тож значна кількість підприємств, які передані до агентства, простоюють та знецінюються. Після потрапляння до АРМА компанії, як правило, існують або за рахунок коштів, що залишилися на рахунках (якщо їх не арештували) або коштом раніше укладених контрактів, розповідає один із менеджерів АРМА.

Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні