Категорія
Новини
Дата

Google випустила відкриті ШІ-моделі Gemma

Google випустила нові моделі штучного інтелекту Gemma, на основі яких сторонні розробники потенційно можуть створити власні моделі, йдеться у блозі компанії. Модель розроблена DeepMind та іншими командами Google.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Gemma створена для відкритої спільноти розробників та дослідників, які сприяють інноваціям у галузі штучного інтелекту. Моделі Gemma бувають двох розмірів: один складається з нейронної мережі з 2 млрд регульованих змінних, які називаються параметрами, а інший – з нейронної мережі з 7 млрд параметрів.
  • Gemma 2B і Gemma 7B є сімейством сучасних відкритих ШІ-моделей, створених на основі тих самих досліджень і технологій, які використовувалися при створенні флагманських моделей Gemini. 
  • Модель була розроблена Google DeepMind та іншими командами Google. Моделі Gemma 2B та 7B можуть працювати безпосередньо на ноутбуці чи компʼютері.
  • Reuters повідомляє, що цей крок може залучити інженерів-програмістів до використання технології Google та стимулювати використання нового прибуткового хмарного підрозділу компанії. Моделі «оптимізовані» для Google Cloud, де клієнти, які вперше використовують їх, отримують кредити у розмірі $300.
  • Google не стала робити Gemma з повністю «відкритим вихідним кодом», а це означає, що компанія все ще може брати участь у встановленні умов використання та володіння. 
  • Після цього оголошення Google не стала відкривати свою флагманську модель Gemini, яка є конкурентом ChatGPT від OpenAI.
  • Виробник чипів Nvidia заявив, що співпрацює з Google, щоб забезпечити безперебійну роботу моделей Gemma на своїх чипах. Nvidia також повідомила, що незабаром змусить програмне забезпечення чат-бота, яке вона розробляє для запуску моделей штучного інтелекту на ПК з Windows, працювати з Gemma.

Контекст

Після приголомшливого успіху OpenAI наприкінці 2022 року з діалоговим чат-ботом ChatGPT Google прагне показати, що вона також є передовою силою в галузі технологій генеративного штучного інтелекту, які можуть створювати новий текст, зображення чи навіть відео на основі підказок користувача. Все більше компаній експериментують із цією технологією, яку можна використовувати для автоматизації таких завдань, як кодування, узагальнення звітів або створення маркетингових кампаній.

У грудні Google випустила свою модель штучного інтелекту Gemini у трьох версіях, що дає змогу налаштовувати її під поставлене завдання та запускати на будь-яких пристроях – від мобільних до великомасштабних центрів обробки даних. 

Gemini – це відповідь Google компаніям Microsoft Corp. та OpenAI, які, на думку деяких експертів, швидше скористалися перевагами нинішнього буму штучного інтелекту, зокрема серед хмарних клієнтів і розробників. Тепер Google прагне заманити цих користувачів у свою екосистему за допомогою більш потужних інструментів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні