Категорія
Новини
Дата

Hindenburg Research звинуватила Freedom Holdings у «нахабному ухилянні від санкцій» і маніпулюванні ринком (доповнено)

Експерти з Hindenburg Research звинуватили компанію Freedom Holdings у «нахабному ухилянні від санкцій», фальсифікації виручки, ризикованому поводженні з коштами клієнтів та маніпулюванні ринком. Про це йдеться в новому дослідженні активістів-шортселерів. Freedom Broker вже відреагувала на звіт, назвавши його «навмисною спекуляцією та набором непідтверджених фактів».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Freedom Holdings, як і раніше, веде свій бізнес у Росії й відкрито нехтує санкціями та правилами боротьби з відмиванням грошей, йдеться у дослідженні. 
  • Зазначається, що Freedom Finance допомагала виводити гроші з банків, які потрапили під санкції. «Наприклад, у квітні 2022 року США застосували до Альфа-Банку найжорсткіші міжнародні «санкції повного блокування» разом із заморожуванням активів. Кількома днями пізніше Freedom відкрито прорекламувала просту у використанні послугу, яка дозволяє клієнтам вивести активи з Альфа-Банку», – йдеться у матеріалі.
  • Через кілька місяців після «повного блокування» банку ВТБ його клієнти поділилися в телеграм-каналі порадами, як переказати гроші через Freedom Finance в Казахстан. Також Тінькофф Банк порадив своїм преміальним клієнтам відкривати рахунки дистанційно у Freedom Bank Kazakhstan, йдеться у дослідженні.
  • Експерти Hindenburg Research заявляють, що Freedom Holdings фальсифікувала виручку заради підвищення котирувань на Nasdaq у 2019 році. Також зазначається, що компанія наражає кошти клієнтів на надзвичайний ризик, роблячи з ними фактично «все, що захоче, у своїх власних інтересах».
  • Крім того, Hindenburg Research звинувачує Freedom Holdings в маніпулюванні ринком за допомогою акцій. Зокрема, йдеться про незрозуміло стабільний обсяг торгів та ціну, «які здавалися невідповідними як до подій на ринку загалом, так і негативних новин про саму компанію».
  • Експерти пояснили, що за останні півтора року більшість торгів акціями Freedom здійснювалися двома крихітними брокерськими фірмами, пов’язаними з Freedom: Lek Securities – 59% обсягу торгів у 2022 році, хоча на неї припадає лише 0,06% обсягу торгів на Nasdaq, і Vision Financial Markets – близько 17% від зареєстрованого обсягу торгів з початку 2023 року, попри те, що вона становить лише 0,03% обсягу на Nasdaq.
  • Акції Freedom Holding впали на 9% на премаркеті після виходу звіту Hindenburg Research.
  • Доповнено. «Публікація, опублікована 15 серпня компанією Hindenburg Research, є навмисною спекуляцією та набором непідтверджених фактів», – прокоментували звіт у Freedom Broker.
  • В компанії зазначили, що річний звіт холдингу опубліковано на сайті Комісії з цінних паперів США (SEC), аудит провела компанія з великої четвірки Deloitte. 
  • «Виручка, баланси та клієнти холдингу повністю підтверджені. Відносини з усіма повʼязаними сторонами проаналізовані та детально розкриті. У звіті особливу увагу приділено нашим процесам щодо санкцій та AML, висновок чистий», – йдеться у коментарі.

Чим відома Hindenburg Research

Hindenburg Research спеціалізується на розкритті фінансових махінацій. Компанія відома своїми розслідуваннями, які призвели до значних падінь цін на акції. 

У 2020 році Hindenburg Research опублікувала розслідування щодо Nikola Corporation, де стверджувала, що компанія перебільшувала свої технічні досягнення. Розслідування призвело до падіння ціни акцій Nikola на понад 80%.

Hindenburg Research у 2021 році опублікувала розслідування про виробника електромобілів Lordstown Motors, звинувативши його в обмані інвесторів щодо реальної кількості замовлень на електричний пікап Endurance: виявилося, що замість заявлених «понад 100 000 замовлень» у Lordstown Motors немає жодного великого контракту. Розслідування призвело до звільнення голови компанії і стрімкого падіння ціни акцій Lordstown Motors.

Індійський мільярдер Адані вибув з десятки Forbes після звинувачень у «корпоративному шахрайстві» від Hindenburg Research. А засновник фінтеху Block (раніше Square) та співзасновник соцмережі Twitter Джек Дорсі після виходу розслідування Hindenburg Research за один день втратив $526 млн, або 11% своїх статків.

Розслідування Hindenburg Research часто критикують, стверджуючи, що фірма використовує їх для торгівлі акціями. Однак компанія заявляє, що її розслідування є неупередженими та що вона прагне розкрити фінансові махінації.

Контекст

Власник Freedom Finance Тимур Турлов, 35 – один із багатьох учасників глобального списку найбагатших від Forbes, бізнесу якого суттєво нашкодило російське громадянство. У середині жовтня указом президента Володимира Зеленського затверджено масштабний перелік санкцій РНБО, до якого потрапив Турлов та український брокер «Фрідом Фінанс Україна».

9 листопада Нацкомісія зупинила дію ліцензій цієї юрособи. Відповідно всі активи компанії та клієнтів наразі заблоковані РНБО. Йдеться про 12 800 рахунків у цінних паперах на 3,5 млрд грн, розповіли у відповідь на запит Forbes у пресслужбі української філії Freedom Finance.

Турлов заробив свої статки ($3,3 млрд, згідно The Worldʼs Real Time Billionaries глобального Forbes) на тому, що допомагав фізособам у пострадянських країнах, передусім в Росії та Казахстані, торгувати цінними паперами на світових біржах.

В Україні його холдинг мав довгострокові плани. «Фрідом» зʼявився на українському ринку в 2017 році. Компанія входить до трійки найбільших продавців військових ОВДП серед небанківських установ та займає сьоме місце у рейтингу брокерів за обсягами угод із цінними паперами. У червні 2020-го Freedom Holding Corp., американська компанія Турлова, придбала 24,3% «Української біржі».

Зараз фінансист, який останні 10 років живе в Казахстані, намагається дистанціюватися від Росії. Він заявив про відмову від громадянства РФ і продаж російського бізнесу місцевому менеджменту. Це може стати суттєвою втратою для холдингу. Загальна кількість рахунків клієнтів Freedom Holding – 475 000, тоді як тільки в РФ бізнес включає понад 50 регіональних офісів із клієнтською базою у 170 000 осіб.

Як влаштований фінансовий холдинг Турлова та чи виправдано він потрапив під українські санкції, читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні