Категорія
Новини
Дата

Імпорт СПГ до Європи торік вперше перевищив обсяг трубопровідного газу

1 хв читання

Минулого року імпорт скрапленого природного газу до Європи вперше перевищив імпорт природного газу на континент трубопроводами, пише Bloomberg із посиланням на звіт Energy Institute (EI). Водночас частка Росії у світовому експорті трубопроводами впала до 29% у 2022 році.

Ключові факти

  • Згідно зі аналізом, минулого року європейський імпорт трубопровідного газу становив близько 151 млрд кубометрів порівняно з 232 млрд на рік раніше. Падіння на 35% у річному обчисленні контрастує з імпортом СПГ, який зріс до 170 млрд кубометрів у 2022 році зі 108 млрд роком раніше.
Імпорт СПГ до Європи торік вперше перевищив обсяг трубопровідного газу /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • У той час як попит Європи до СПГ збільшився, Азія, як і раніше, залишалася найбільшим імпортером цього палива. 
  • У звіті йдеться, що частка Росії у світовому експорті трубопроводами впала до 29% у 2022 році з приблизно 43% у середньому за попередні 10 років.
  • Норвезький трубопровідний газ враховувався як внутрішня торгівля в Європі і виключався з імпортованих.
Імпорт СПГ до Європи торік вперше перевищив обсяг трубопровідного газу /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

  • Ці зміни свідчать про те, що континент швидко відновлює свою енергетичну інфраструктуру, розриваючи звʼязки з Росією після її вторгнення в Україну. Європа була привабливим ринком, що допомогло залучити більше СПГ та заповнити прогалини, що утворилися через скорочення поставок російськими трубопроводами. 
  • Протягом року європейські країни швидко встановили більше терміналів для палива і Німеччина вперше приєдналася до клубу імпортерів. Комунальні підприємства регіону підписали угоди про постачання більшої кількості СПГ від таких виробників, як США, і відбувся поворот у бік відновлюваних джерел, таких як вітряна та сонячна енергія.

Контекст

Експорт СПГ із США до Європи різко зріс минулого року в міру поглиблення енергетичної кризи та зростання цін на газ, а постачання понад 40 млн т зменшили нестачу. Додаткові потоки допомогли Європі створити достатні запаси газу.

До енергетичної кризи Німеччина була єдиною великою економікою в Європі, яка не мала потужностей з імпорту СПГ, оскільки була залежна від трубопровідного газу з Росії.

Але за останні 18 місяців Німеччина прискорила будівництво низки плавучих обʼєктів з імпорту СПГ. За даними Refinitiv, з грудня країна прийняла загалом 2,4 млн т СПГ, причому понад 70% надійшло зі США.

Нещодавно Німеччина підписала другу довгострокову угоду про імпорт скрапленого природного газу зі США, оскільки Берлін намагається замінити російські енергоносії у своїй економіці на тлі війни РФ в Україні, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні