Категорія
Новини
Дата

Імпорт СПГ до Європи торік вперше перевищив обсяг трубопровідного газу

Минулого року імпорт скрапленого природного газу до Європи вперше перевищив імпорт природного газу на континент трубопроводами, пише Bloomberg із посиланням на звіт Energy Institute (EI). Водночас частка Росії у світовому експорті трубопроводами впала до 29% у 2022 році.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно зі аналізом, минулого року європейський імпорт трубопровідного газу становив близько 151 млрд кубометрів порівняно з 232 млрд на рік раніше. Падіння на 35% у річному обчисленні контрастує з імпортом СПГ, який зріс до 170 млрд кубометрів у 2022 році зі 108 млрд роком раніше.
Імпорт СПГ до Європи торік вперше перевищив обсяг трубопровідного газу /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • У той час як попит Європи до СПГ збільшився, Азія, як і раніше, залишалася найбільшим імпортером цього палива. 
  • У звіті йдеться, що частка Росії у світовому експорті трубопроводами впала до 29% у 2022 році з приблизно 43% у середньому за попередні 10 років.
  • Норвезький трубопровідний газ враховувався як внутрішня торгівля в Європі і виключався з імпортованих.
Імпорт СПГ до Європи торік вперше перевищив обсяг трубопровідного газу /Фото 2

Інфографіка: Bloomberg

  • Ці зміни свідчать про те, що континент швидко відновлює свою енергетичну інфраструктуру, розриваючи звʼязки з Росією після її вторгнення в Україну. Європа була привабливим ринком, що допомогло залучити більше СПГ та заповнити прогалини, що утворилися через скорочення поставок російськими трубопроводами. 
  • Протягом року європейські країни швидко встановили більше терміналів для палива і Німеччина вперше приєдналася до клубу імпортерів. Комунальні підприємства регіону підписали угоди про постачання більшої кількості СПГ від таких виробників, як США, і відбувся поворот у бік відновлюваних джерел, таких як вітряна та сонячна енергія.

Контекст

Експорт СПГ із США до Європи різко зріс минулого року в міру поглиблення енергетичної кризи та зростання цін на газ, а постачання понад 40 млн т зменшили нестачу. Додаткові потоки допомогли Європі створити достатні запаси газу.

До енергетичної кризи Німеччина була єдиною великою економікою в Європі, яка не мала потужностей з імпорту СПГ, оскільки була залежна від трубопровідного газу з Росії.

Але за останні 18 місяців Німеччина прискорила будівництво низки плавучих обʼєктів з імпорту СПГ. За даними Refinitiv, з грудня країна прийняла загалом 2,4 млн т СПГ, причому понад 70% надійшло зі США.

Нещодавно Німеччина підписала другу довгострокову угоду про імпорт скрапленого природного газу зі США, оскільки Берлін намагається замінити російські енергоносії у своїй економіці на тлі війни РФ в Україні, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні