Категорія
Новини
Дата

Індія стала найбільш густонаселеною країною світу, випередивши Китай – ООН

Індія випередила Китай як найбільш густонаселену країну у світі, згідно з даними ООН. Індія посіла перше місце, у 2022 році там народилося 23 млн дітей, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Населення Індії перевищило 1,4286 млрд осіб, що трохи більше, ніж у Китаї, яке становило 1,4257 млрд осіб. 
  • Дані по Китаю не включають Гонконг і Макао, спеціальні адміністративні райони Китаю, та Тайвань, як показали дані.
  • Індія, де половина населення молодше 30 років, найближчими роками стане найбільш швидкозростаючою великою економікою у світі.
  • Прогнозується, що населення Індії продовжуватиме зростати та досягне 1,668 млрд до 2050 року, коли населення Китаю, за прогнозами, скоротиться приблизно до 1,317 млрд.
  • Індія зайняла перше місце, оскільки в 2022 році в ній народилося близько 23 млн дітей, тоді як населення Китаю почало скорочуватися вперше за шість десятиліть, склавши минулого року близько 9,56 млн новонароджених.

Контекст

Минулого року населення планети Земля досягло 8 млрд людей, пише Forbes USA з посиланням на оцінку ООН. За оцінками ООН, людське населення може досягти 8,5 млрд до 2030-го, 9,7 млрд – до 2050 року, досягти піку близько 10,4 млрд у 2080-х роках і залишатися на цьому рівні до 2100 року.

Однак зростання не відбуватиметься рівномірно по всій планеті, і в ООН зазначили, що більше половини прогнозованого приросту населення світу до 2050-го буде зосереджено лише у восьми країнах: Демократичній Республіці Конго (ДРК), Єгипті, Ефіопії, Індії, Нігерії, Пакистані, Філіппінах і Танзанії.

За оцінками ООН, у 2023 році Індія обжене Китай і стане найбільш густонаселеною країною світу. 

Населення Китаю почало скорочуватися в 2022 році вперше з 1960-х років, що стало важливою віхою для другої за величиною економіки світу, яка стикається з дедалі більшою демографічною кризою, пише Bloomberg. Близько 9,56 млн дітей народилися в 2022-му порівняно з 10,62 млн роком раніше, що є найнижчим показником принаймні з 1950 року, незважаючи на зусилля уряду з заохочення сімей мати більше дітей.

Раніше Forbes повідомляв про шість довгострокових трендів, які рухатимуть світ наступні десятиліття. Згідно з ними, вже за два роки чисельність працездатного населення в Китаї почне скорочуватися на 5 млн осіб щорічно, з 2030-го – на 8 млн/рік. Уже зараз середня зарплатня китайського робітника становить майже $1400. Для порівняння: в Мексиці – $400–500. Відтак навіть без урахування безпекових ризиків тримати виробництво в Китаї стає дедалі менш вигідним. Тенденція на перенесення фабрик із Піднебесної лише посилюватиметься. У наступному десятилітті разом із фабриками «підуть» і розмови про нового світового гегемона. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні