Категорія
Новини
Дата

Індія стала найбільш густонаселеною країною світу, випередивши Китай – ООН

2 хв читання

Індія випередила Китай як найбільш густонаселену країну у світі, згідно з даними ООН. Індія посіла перше місце, у 2022 році там народилося 23 млн дітей, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • Населення Індії перевищило 1,4286 млрд осіб, що трохи більше, ніж у Китаї, яке становило 1,4257 млрд осіб. 
  • Дані по Китаю не включають Гонконг і Макао, спеціальні адміністративні райони Китаю, та Тайвань, як показали дані.
  • Індія, де половина населення молодше 30 років, найближчими роками стане найбільш швидкозростаючою великою економікою у світі.
  • Прогнозується, що населення Індії продовжуватиме зростати та досягне 1,668 млрд до 2050 року, коли населення Китаю, за прогнозами, скоротиться приблизно до 1,317 млрд.
  • Індія зайняла перше місце, оскільки в 2022 році в ній народилося близько 23 млн дітей, тоді як населення Китаю почало скорочуватися вперше за шість десятиліть, склавши минулого року близько 9,56 млн новонароджених.

Контекст

Минулого року населення планети Земля досягло 8 млрд людей, пише Forbes USA з посиланням на оцінку ООН. За оцінками ООН, людське населення може досягти 8,5 млрд до 2030-го, 9,7 млрд – до 2050 року, досягти піку близько 10,4 млрд у 2080-х роках і залишатися на цьому рівні до 2100 року.

Однак зростання не відбуватиметься рівномірно по всій планеті, і в ООН зазначили, що більше половини прогнозованого приросту населення світу до 2050-го буде зосереджено лише у восьми країнах: Демократичній Республіці Конго (ДРК), Єгипті, Ефіопії, Індії, Нігерії, Пакистані, Філіппінах і Танзанії.

За оцінками ООН, у 2023 році Індія обжене Китай і стане найбільш густонаселеною країною світу. 

Населення Китаю почало скорочуватися в 2022 році вперше з 1960-х років, що стало важливою віхою для другої за величиною економіки світу, яка стикається з дедалі більшою демографічною кризою, пише Bloomberg. Близько 9,56 млн дітей народилися в 2022-му порівняно з 10,62 млн роком раніше, що є найнижчим показником принаймні з 1950 року, незважаючи на зусилля уряду з заохочення сімей мати більше дітей.

Раніше Forbes повідомляв про шість довгострокових трендів, які рухатимуть світ наступні десятиліття. Згідно з ними, вже за два роки чисельність працездатного населення в Китаї почне скорочуватися на 5 млн осіб щорічно, з 2030-го – на 8 млн/рік. Уже зараз середня зарплатня китайського робітника становить майже $1400. Для порівняння: в Мексиці – $400–500. Відтак навіть без урахування безпекових ризиків тримати виробництво в Китаї стає дедалі менш вигідним. Тенденція на перенесення фабрик із Піднебесної лише посилюватиметься. У наступному десятилітті разом із фабриками «підуть» і розмови про нового світового гегемона. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні