Інфляція у січні в річному вимірі сповільнилася до 4,7% – Держстат /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція у січні в річному вимірі сповільнилася до 4,7% – Держстат

Getty Images

Інфляція на споживчому ринку у січні 2024 року сповільнилася до 0,4% з 0,7% у грудні, повідомила Державна служба статистики. У річному вимірі споживчі ціни знизилися до 4,7% з 5,1% за підсумками грудня.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Базова інфляція в січні порівняно з груднем становила 0,4%, із січнем 2023 року – 4,6%.
  • На споживчому ринку в січні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%. Найбільше (на 16,8%) подорожчали овочі. 
  • Ціни на фрукти, яловичину, молоко та молочні продукти, масло, рибу та продукти з риби, макаронні вироби зросли на 4,5–0,7%.
  • Водночас на 8,4% подешевшали яйця, на 3,6–0,6% знизилися ціни на свинину, цукор, продукти переробки зернових, соняшникову олію, м’ясо птиці, сало, рис.
  • Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%. 
  • Відбулося зростання цін у сфері охорони здоров’я на 1,3%.
  • Одяг і взуття подешевшали на 5,5%. 
  • Ціни на транспорт теж знизилися, зокрема на 1,5% – в основному через здешевлення палива та мастил на 4,6%. Водночас на 2,5% подорожчав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Контекст

9 листопада Верховна Рада ухвалила державний бюджет на 2024 рік. До другого читання у ньому змінився макропрогноз, який закладається в основу бюджетних розрахунків. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара становитиме 40,7 грн.

Інфляція на споживчому ринку в грудні порівняно з листопадом становила 0,7%, за рік у цілому – 5,1%. Базова інфляція в грудні, порівняно з листопадом, була нульовою, за рік у цілому – 4,9%. 

25 січня Національний банк України не став змінювати облікову ставку, залишивши її на рівні 15%. Також регулятор покращив прогноз щодо інфляції у 2024 році – очікує пришвидшення зростання цін. Однак якщо у попередньому прогнозі річна інфляція була 9,8%, то тепер регулятор очікує 8,6%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні