Інфляція в єврозоні сповільнилась до 6,1%. Це найменший показник з початку вторгнення Росії до України /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Інфляція в єврозоні сповільнилась до 6,1%. Це найменший показник з початку вторгнення Росії до України

Getty Images

Інфляція в єврозоні впала більше, ніж очікували економісти, досягнувши найнижчого рівня з моменту вторгнення Росії в Україну більше року тому – 6,1%, пише Financial Times. Водночас голова Європейського центрального банку Крістін Лагард каже, що для стримування постійного цінового тиску потрібне подальше підвищення процентних ставок.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з даними, опублікованими статистичним агентством ЄС, річні споживчі ціни в блоці зросли на 6,1% у річному обчисленні, знизившись з 7% у квітні. 
  • Це найнижчий рівень з лютого 2022 року, і він був нижчим за 6,3%, прогнозованих економістами.
  • Президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила невдовзі після публікації даних, що інфляція все ще «надто висока» і необхідне подальше підвищення процентних ставок, щоб знизити її до цільового рівня 2%. Лагард попередила, що «немає чітких доказів того, що базова інфляція досягла піку». 
  • Ставки єврозони особливо зосереджені на базовій інфляції, яка виключає ціни на енергоносії та продукти харчування. Цей показник упав із 5,6% у квітні до 5,3% у травні, що більше, ніж очікувалося.
  • «Хоча подальше поступове зниження базового показника здається ймовірним, ми не думаємо, що це зупинить ЄЦБ від підвищення процентних ставок у червні і, можливо, у липні», – сказав Джек Аллен-Рейнольдс, економіст дослідницької групи Capital Economics.
  • Річна інфляція знизилася у 18 із 20 країн-членів єврозони, збільшившись лише у Нідерландах. Ціновий тиск також знизився у всіх продуктових категоріях вперше з того часу, як понад 18 місяців тому вони почали зростати найшвидшими темпами.
  • Ціни на енергоносії у єврозоні у травні впали на 1,7% порівняно з минулим роком після зростання на 2,4% у попередньому місяці. Інфляція послуг знизилася з 5,2% до 5%, а інфляція товарів знизилася із 6,2% до 5,8%.

Контекст

У лютому Європейська комісія прогнозувала, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg. Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів за підсумками засідання 4 травня, йдеться у релізі. Згідно з рішенням ЄЦБ, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3,75%, ставку за депозитами – до 3,25%, ставку за маржинальними кредитами – до 4%. 

Ціновий тиск у єврозоні залишається вищим, ніж у США, де інфляція споживчих цін у квітні знизилася до 4,9%. Ціни як у єврозоні, так і в США знижуються швидше, ніж у Великій Британії, де інфляція у квітні досягла 8,7%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні