Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ підвищив основні відсоткові ставки на 25 базисних пунктів

Європейський центральний банк (ЄЦБ) підвищив усі три ключові процентні ставки на 25 базисних пунктів за підсумками засідання у четвер, 4 травня, йдеться у релізі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з рішенням ЄЦБ, базову процентну ставку за кредитами збільшено до 3,75%, ставку за депозитами – до 3,25%, ставку за маржинальними кредитами – до 4%. 
  • У ЄЦБ зазначили, що прогноз інфляції залишається надто високим протягом тривалого часу, тож на тлі високого інфляційного тиску Рада керуючих ухвалила рішення підняти три ключові відсоткові ставки ЄЦБ на 25 базисних пунктів. 
  • У повідомленні сказано, що загальна інфляція у єврозоні знизилася протягом останніх місяців, але базовий ціновий тиск залишається суттєвим. 
  • Також ЄЦБ планує продовжувати скорочувати портфель програми купівлі активів (APP) і розраховує припинити реінвестування в рамках APP з липня 2023 року.

Контекст

У листопаді Єврокомісія погіршила прогнози економічного зростання та інфляції на 2023 рік. Комісія вважала, що зростання цін тепер становитиме в середньому 8,5% цього року та 6,1% у 2023-му. Обидва прогнози помітно перевищують прогнози, зроблені у липні, у 2023 році Єврокомісія прогнозувала зростання лише на 0,3% порівняно з попереднім прогнозом у 1,4%.

У лютому Європейська комісія прогнозувала, що економіка єврозони цього року буде кращою, ніж побоювалися раніше, оскільки тепла зима та великі обсяги зберігання газу допомагають помʼякшити енергетичну кризу, а ринок праці тримається, пише Bloomberg. Офіційні представники Європейського Союзу в Брюсселі підвищили прогноз зростання цього року, передбачивши розширення валютного блоку на 0,9%, і заявили, що рецесії вдасться уникнути. Вони також знизили прогноз зростання споживчих цін, хоча він залишається високим – на рівні 5,6%.

16 березня Європейський центральний банк підвищив відсоткові ставки на 50 базисних пунктів, як і обіцяв, ігноруючи хаос на фінансових ринках і заклики інвесторів згорнути жорсту політику принаймні до стабілізації настроїв, пише Bloomberg. Депозитну ставку підвищено до 3% з 2,5%, як і очікували економісти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні