Категорія
Новини
Дата

Intel скорочує заробітну плату топменеджерам, щоб заощадити гроші на тлі падіння виробництва чипів

Intel урізає заробітну плату своїм менеджерам та керівникам вищої ланки, що є незвичайним кроком американського виробника мікросхем для економії коштів, щоб витримати очікуваний спад у першій половині цього року, пише Financial Times

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерела, скорочення базової заробітної плати починається з 5% для працівників середньої ланки та піднімається до 25% для виконавчого директора Пета Гелсінгера. Команді Гелсінгера скоротять зарплату на 15%, а іншим старшим менеджерам — на 10%.
  • Проте скорочення торкаються лише базових окладів та деяких інших незначних пільг. Вони не вплинуть на бонуси та акції, що становлять значну частину загального пакету топменеджерів.
  • Минулого року Intel заявила, що винагорода Гелсінгера на 2022 рік становить $26,3 млн, з яких лише $1,25 млн є базовою заробітною платою, яка підлягає скороченню. Решта має прийти у вигляді очікуваного грошового бонусу та довгострокової заохочувальної винагороди.
  •  Intel винить у падінні продажів раптове загострення корекції запасів, яке вдарило по галузі чипів з літа минулого року. Деякі аналітики кажуть, що зниження також відбиває подальшу втрату частки ринку.
  • На відміну від багатьох технологічних компаній, Intel не оголошувала про скорочення робочих місць у масштабах усієї компанії з ослабленням технологічних ринків. Натомість рішення щодо скорочення видатків були залишені на розсуд окремих бізнес-підрозділів, оскільки компанія прагне досягти мети щодо скорочення річного операційного бюджету на $3 млрд до кінця цього року.
  • Новини про локальні скорочення робочих місць почали зʼявлятися останніми тижнями, коли офіційні документи в Каліфорнії розкривають плани скорочення робочої сили на понад 500 осіб на двох підприємствах у штаті. Минулого року Intel найняла 10 800 співробітників, збільшивши чисельність своєї робочої сили на 9%, незважаючи на те, що її виторг упав на 16%.

Контекст

У грудні стало відомо, що до 2000 співробітників ірландського підрозділу Intel отримали тримісячну неоплачувану відпустку в межах заходів зі скорочення витрат американського чипового гіганта. Зазначалося, що компанія також активно вивчає можливість звільнень у деяких підрозділах, адже скорочує витрати бізнесу на суму до $10 млрд.

Надлишок пропозиції означає різкий поворот від глобального дефіциту чипів протягом двох років підвищеного попиту. Апетит споживачів до електроніки послабився на тлі зростання відсоткових ставок, падіння фондового ринку та побоювань рецесії. Запаси чипів зростають, відображаючи те, що відбувається в економіці в цілому, де роздрібні торговці застрягли з товарами на своїх полицях, а виробники низки товарів, які мають високий попит на початку пандемії, тепер стикаються з перенасиченням.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні