Категорія
Новини
Дата

Споживачі купують менше гаджетів. Напівпровідникові компанії скорочують виробничі плани, запаси чипів зростають – WSJ

Надлишок пропозиції означає різкий поворот від глобального дефіциту чипів протягом двох років підвищеного попиту, пише The Wall Street Journal. Апетит споживачів до електроніки послабився на тлі зростання відсоткових ставок, падіння фондового ринку та побоювань рецесії. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Запаси чипів зростають, відображаючи те, що відбувається в економіці в цілому, де роздрібні торговці застрягли з товарами на своїх полицях, а виробники низки товарів, які мають високий попит на початку пандемії, тепер стикаються з перенасиченням.
  • Те, що відбувається з чипами, є гарною новиною для споживачів, які можуть придбати товари від пральних машин до ноутбуків швидше, а іноді й дешевше, ніж рік тому. Для виробників чипів це зрушення викликало хвилю скорочень робочих місць та скорочення капітальних витрат, оскільки компанії намагаються відновити рівень прибутковості, що знизився в останні місяці.
  • Згідно з аналізом, проведеним Susquehanna International Group LLP, час виконання замовлень між замовленнями чіпів та доставкою, що збільшився на початку пандемії, останніми місяцями скоротився. Згідно з аналізом UBS, рівні запасів, які зазвичай вимірюються в днях, знаходяться на найвищому рівні більш ніж за десятиліття.
  • HP Inc. і Dell Technologies Inc., два найбільші виробники ПК, кажуть, що їхні продукти, які зникали з полиць на початку пандемії, тепер лежать там довше.
  • Не тільки постачання ПК, що очікують найрізкішого падіння за більш ніж два десятиліття, завдають удару станам виробників чипів. Продаж смартфонів теж впав. 

Контекст

Виробник компʼютерів та принтерів HP Inc. заявив, що звільнить майже 10% своєї робочої сили через різке падіння попиту на персональні компʼютери, яке, як очікується, триватиме і наступного року. Тепер споживачі змінюють свої звички купівлі, відмовляючись від товарів, оскільки вони поєднують побоювання з приводу інфляції та економіки.

Найбільший виробник мікросхем памʼяті в США Micron Technology Inc. оголосив про низку заходів щодо скорочення видатків, зокрема про скорочення робочої сили на 10%, спрямованих на те, щоб пережити швидке падіння доходів.

У Xiaomi три топменеджери, зокрема президент Ван Сян, мають піти у відставку, оскільки найбільший китайський виробник смартфонів бореться з падінням продажів та прибутку. Лу Вейбінг, який приєднався до компанії три роки тому, щоб очолити суббренд Redmi, змінить Вана на посаді президента.

Тайванський виробник мікросхем TSMC у жовтні скоротив свій річний інвестиційний бюджет на 2022 рік як мінімум на 10% і обережніше, ніж зазвичай, висловився щодо майбутнього попиту. Водночас TSMC веде переговори з ключовими постачальниками про створення свого першого потенційного європейського заводу в німецькому місті Дрезден.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні