Категорія
Новини
Дата

«Інтерпайп» у другому кварталі збільшив продажі продукції на понад третину, дохід зріс на 26%

Компанія «Інтерпайп» за результатами другого кварталу 2023 року збільшила продажі продукції на 35%, до 146 000 т в порівнянні з попереднім кварталом, дохід від реалізації продукції зріс на 26%, до $289 млн. Про це йдеться у пресрелізі компанії за результатами звітності за другий квартал і перше півріччя 2023 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У другому кварталі виробництво сталі знизилось на 13% в порівнянні з попереднім, до 160 000 т, труб збереглося на рівні 105 000 т, тоді як залізничної продукції збільшилося на 35%, до 27 000 т. 
  • Продажі зросли на 35% кв/кв, до 146 000 т, в т.ч. труб – на 37%, до 112 000 т, залізничної продукції – на 37%, до 26 000 т, сталевої заготовки – на 17%, до 7000 т.
  • Дохід від реалізації продукції збільшився на 26% кв/кв, до $289 млн. Показник EBITDA зріс на 24%, до $98 млн. 
  • У другому кварталі 2023 року всі підприємства «Інтерпайп» продовжували працювати у складних, воєнних умовах, зазначається у пресрелізі. «Новим випробуванням став підрив гребня дамби Каховської ГЕС, що ускладнило забезпечення водою виробництво заводу «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» у Нікополі. Наразі завантаження потужностей Компанії зберігається в середньому на 60-70% у порівнянні із довоєнним періодом», – зазначила компанія.
  • В «Інтерпайп» також повідомили про погіршення кон’юнктури трубного ринку США, де відображається у зниженні попиту та цін та негативно впливає на продажі компанії. «Тому у 2 кварталі компанія переспрямувала продажі на інші ринки, зокрема ЄС, Близького Сходу та України, що дозволило компенсувати цей негативний ефект», – йдеться у пресрелізі. 
  • Компанія повідомила про збільшення продажів у залізничному дивізіоні здебільшого за рахунок можливості вести виробництво в умовах сталого забезпечення електроенергію в порівнянні із четвертим кварталом 2022 і першим кварталом цього року. 
  • «Саме цей ефект, за даними Інтерпайп, вплинув на фінансові результати, зокрема, на дохід від реалізації продукції (+26% кв/кв) та EBITDA (+24% кв/кв). При цьому показник чистого левереджу залишився стабільним на рівні 0.7х», – зазначили в компанії.

Цифра

Чистий прибуток «Інтерпайп» за підсумками першого півріччя збільшився у 6,3 раза, до $122,43 млн в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. 

Ключова цитата

«Поточні об’єктивні реалії в Україні дозволяють прогнозувати, що завантаження потужностей наших підприємств до кінця цього року залишиться на рівні 60-70%. Проте цей показник може змінитися у випадку поновлення обстрілів критичної енергетичної інфраструктури під час осінньо-зимового опалювального сезону», – прокоментував гендиректор «Інтерпайп» Андрій Коротков. 

Контекст

«Інтерпайп» Віктора Пінчука у травні-червні 2022 року завантажила свої потужності з виробництва труб у середньому на 60–70% від довоєнного рівня, залізничних коліс – 45–50%, заявляв в інтерв’ю Forbes Коротков. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну компанія зупинила виробництво. Відновлення роботи почалось у квітні.

За перший квартал 2022 року компанія скоротила виробництво сталі на 16%, труб – на 12%, а залізничної продукції на 43%. EBITDA скоротилась на 63% – до $15 млн.

За оцінкою Forbes, вартість компанії зменшилася з лютого у 2,2–2,8 рази – до $200–250 млн станом на кінець червня.

У червні 2022 року «Інтерпайп» вперше з початку війни відправила судно із трубами до США.

«Інтерпайп» перебуває у стабільній фінансовій ситуації, відновлює реалізацію інвестиційних проєктів, які були призупинені з початку війни, заявив наприкінці серпня Коротков. 

За словами гендиректора, фінансова ситуація в компанії стабільна: євробонди обслуговуються відповідно до графіків та підписаних договорів, усі зобовʼязання перед зовнішніми кредиторами та інвесторами, а також зобовʼязання щодо реструктуризації старих боргів виконуються за планом.

Наразі у «Інтерпайпа» немає довгих кредитних ліній в українських та закордонних банках. «Я маю на увазі операційне кредитування. У нас вистачає свого оборотного капіталу», – наголосив гендиректор.

Коротков також повідомив, що цього року Рада директорів «Інтерпайпу» ухвалила рішення про відновлення низки інвестпроєктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні