Категорія
Новини
Дата

Інвестиції, реформи та шлях до ЄС. Голова Єврокомісії закликала розпочати роботу над пакетом відновлення України

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала країни ЄС розпочати роботу над амбітним пакетом відновлення для України, пише Інтерфакс-Україна. Європа несе особливу відповідальність перед Україною, сказала глава ЄК у середу на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • ЄС має створити умови для відновлення України після закінчення розвʼязаної РФ війни. Цей пакет має принести величезні інвестиції для задоволення нагальних потреб та проведення необхідних реформ, заявила фон дер Ляєн.
  • Допомога ЄС, за її словами, також «усуне наявні недоліки української економіки та закладе основи для сталого довгострокового зростання». 
  • Глава ЄК наголосила при цьому на необхідності боротьби з корупцією, приведення правової системи у відповідність до європейських стандартів та радикального підвищення виробничого потенціалу України.
  • Все це, на її думку, «принесе стабільність та впевненість, потрібні для того, щоб зробити Україну привабливим місцем для прямих іноземних інвестицій». «І, зрештою, це прокладе шлях для майбутнього України в Європейському Союзі», – підсумувала глава Єврокомісії.

Контекст

За оцінками МВФ, починаючи з травня Україні необхідно €5 млрд щомісяця лише для того, щоб підтримувати функціонування країни, виплачувати пенсії, зарплати та забезпечувати основні послуги. Фон дер Ляєн зазначила, що ЄС не в змозі зробити це наодинці, і схвалила оголошену США масштабну фінансову підтримку Україні. ЄС також зробить свій внесок, додала вона.

На відновлення економіки та інфраструктури після закінчення війни Україні знадобиться $600 млрд, сказав напередодні президент Володимир Зеленський на саміті директорів, організованому газетою WSJ.

На 2 травня загальна сума прямих задокументованих збитків інфраструктури сягнула майже $92 млрд, або 2,7 трлн грн. За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування і пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на майже $4,5 млрд, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить».

Група Світового банку оцінює фізичні збитки будівлям та інфраструктурі України, завдані військовою агресією РФ, приблизно в $60 млрд, повідомив раніше президент банку Давид Малпасс. Оцінка не охоплює витрат для економіки України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні