Категорія
Новини
Дата

Інвестиційна привабливість України відновилася до «ковідного» значення – EBA

Інтегральний показник Індексу інвестиційної привабливості України дещо відновився у другій половині 2022 року – до 2,48 бала з 5 можливих. Це зіставно зі значеннями 2020 року під час активної фази пандемії COVID-19, свідчать результати дослідження Європейської Бізнес Асоціації. У першій половині року Індекс впав на пів пункту – до 2,17 бала.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Оцінка поточного стану інвестклімату залишається найнижчою серед усіх компонентів Індексу, зазначають експерти. 
  • Половина топменеджерів вважає інвестклімат радше несприятливим. За пів року дещо зменшилась кількість респондентів, що вважають інвестклімат украй несприятливим, – з 53% до 37%. Нейтрально оцінюють поточний інвестклімат 8% директорів, і ще 5% вважають його сприятливим.
  • Оцінка піврічної динаміки інвестклімату дещо пом’якшилась, порівнюючи з попереднім періодом. Хоча 45% спостерігають негативну динаміку, 33% вважають, що діловий клімат не зазнав суттєвих змін, а 22% повідомляють про його поліпшення. 
  • Протягом наступних шести місяців 32% очікують подальшого погіршення ситуації, а 46% вважають, що інвестклімат не зазнає суттєвих змін. Водночас 22% топменеджерів прогнозують покращення ситуації в першій половині 2023 року.
  • Попри війну, 99% компаній Асоціації планують продовжувати працювати на ринку України у 2023 році, а 63% збираються інвестувати в Україну навіть у воєнний час. Водночас тільки 17% вважають, що новим інвесторам буде вигідно заходити в Україну.
  • СЕО розповідають про плани інвестицій на 2023 рік насамперед у підтримку власного бізнесу – в зарплати, податки, сталий розвиток, диджитал, внутрішні процеси, енергоефективність, логістику. Найпопулярнішими галузями для інвестицій залишаються агро, IT, фарма, транспорт, FMCG. З’являються підприємці, що мають плани інвестувати в військову/оборонну сферу.
  • Повномасштабна воєнна агресія Росії проти України продовжує очолювати перелік чинників негативного впливу на інвестиційний клімат, на другому місці опинились атаки на українську енергосистему, а на третьому – корупція. Серед небагатьох позитивних змін бізнес-лідери найвище оцінили надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, скасування мит і квот на український експорт і «транспортний безвіз» з ЄС.
Інвестиційна привабливість України відновилася до «ковідного» значення

Контекст

У листопаді бізнес продовжив зазнавати втрат від повномасштабної війни й терористичних атак та, відповідно, послабив оцінки щодо своєї економічної діяльності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 42,7 із 44,9 у жовтні, повідомив НБУ з посиланням на опитування підприємств, яке проводилося з 3 до 23 листопада.

У жовтні бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації. Індекс очікувань ділової активності знизився до 44,9 із 46,1 у вересні.

За даними KSE, сума збитків, завданих війною промисловим підприємствам, на листопад досягла $13 млрд. Це третя завбільшки стаття збитків інфраструктури. Збитки енергетичної інфраструктури зросли до $6,8 млрд. 

Загальні потреби щодо відбудови й відновлення України оцінюються у $349 млрд станом на 1 червня 2022 року. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні