Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 41,0 (у жовтні – 38,2) /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Бізнес погіршив оцінки перспектив своєї діяльності. Як російські атаки змінили настрої у листопаді

2 хв читання

Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 41,0 (у жовтні – 38,2) Фото Shutterstock

У листопаді бізнес продовжив зазнавати втрат від повномасштабної війни і терористичних атак та, відповідно, послабив оцінки щодо своєї економічної діяльності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 42,7 із 44,9 у жовтні, повідомив НБУ з посиланням на опитування підприємств, яке проводилося з 3 до 23 листопада.

Ключові факти

  • Підприємства промисловості посилили негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив через руйнування виробничих потужностей та інфраструктури: секторальний індекс у листопаді становив 44,1 порівняно з 45,8 у жовтні. 
  • Респонденти погіршили очікування щодо обсягів виготовленої продукції, обсягів нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних.
  • Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 41,0 (у жовтні – 38,2). Респонденти пом’якшили очікування щодо обсягів виконаних будівельних робіт та обсягів нових замовлень та налаштовані на збільшення обсягів закупівлі їхніх послуг на тлі поліпшення доступності підрядників. 
  • Підприємства торгівлі в листопаді погіршили оцінки щодо перспектив своєї економічної діяльності під впливом посилення інтенсивності бойових дій та зниження доходів населення: секторальний індекс знизився до 45,2 порівняно з 48,9 у жовтні. Респонденти погіршили оцінки щодо обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. 
  • Підприємства сфери послуг також послабили власні очікування, зважаючи на руйнування ланцюгів постачання та збільшення виробничих витрат: секторальний індекс знизився до 40,0 із 42,2 у жовтні. Респонденти посилили негативні очікування щодо обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання. Більшість підприємств посилили очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг на тлі високих очікувань щодо цін на сировину та товари постачальників. 
  • Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – сектору будівництва. 

Контекст

У жовтні бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації. Індекс очікувань ділової активності знизився до 44,9 із 46,1 у вересні

Росіяни у жовтні завдали кількох масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі: 10 жовтня, 22 жовтня і 31 жовтня. Енергетична система опинилася у вкрай важкій ситуації, запроваджуються аварійні відключення електроенергії. Влада закликає бізнес і громадян знизити споживання.

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Загалом росіяни пошкодили близько 50% енергетичної системи України.

Методологія

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 3 до 23 листопада 2022 року. В опитуванні взяли участь 432 підприємства. Серед опитаних 45,4% – підприємства промисловості, 27,5% – сфери послуг, 22,9% – торгівлі, 4,2% – будівництва; 30,1% респондентів – великі підприємства, 31,7% – середні, 38.2% – малі.

32,2% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,4% – лише експортні операції, 16,2% – лише імпортні операції, 41,2% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні