Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 41,0 (у жовтні – 38,2) /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Бізнес погіршив оцінки перспектив своєї діяльності. Як російські атаки змінили настрої у листопаді

Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 41,0 (у жовтні – 38,2) Фото Shutterstock

У листопаді бізнес продовжив зазнавати втрат від повномасштабної війни і терористичних атак та, відповідно, послабив оцінки щодо своєї економічної діяльності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився до 42,7 із 44,9 у жовтні, повідомив НБУ з посиланням на опитування підприємств, яке проводилося з 3 до 23 листопада.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Підприємства промисловості посилили негативні оцінки щодо своїх економічних перспектив через руйнування виробничих потужностей та інфраструктури: секторальний індекс у листопаді становив 44,1 порівняно з 45,8 у жовтні. 
  • Респонденти погіршили очікування щодо обсягів виготовленої продукції, обсягів нових замовлень на продукцію, в тому числі експортних.
  • Підприємства сектору будівництва дещо послабили песимістичні оцінки щодо своєї діяльності: секторальний індекс становив 41,0 (у жовтні – 38,2). Респонденти пом’якшили очікування щодо обсягів виконаних будівельних робіт та обсягів нових замовлень та налаштовані на збільшення обсягів закупівлі їхніх послуг на тлі поліпшення доступності підрядників. 
  • Підприємства торгівлі в листопаді погіршили оцінки щодо перспектив своєї економічної діяльності під впливом посилення інтенсивності бойових дій та зниження доходів населення: секторальний індекс знизився до 45,2 порівняно з 48,9 у жовтні. Респонденти погіршили оцінки щодо обсягів товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу. 
  • Підприємства сфери послуг також послабили власні очікування, зважаючи на руйнування ланцюгів постачання та збільшення виробничих витрат: секторальний індекс знизився до 40,0 із 42,2 у жовтні. Респонденти посилили негативні очікування щодо обсягів наданих послуг, нових замовлень та послуг у процесі виконання. Більшість підприємств посилили очікування щодо здорожчання власної продукції/послуг на тлі високих очікувань щодо цін на сировину та товари постачальників. 
  • Підприємства всіх секторів, залучених до опитування, продовжують очікувати скорочення загальної чисельності працівників, найбільше – сектору будівництва. 

Контекст

У жовтні бізнес погіршив очікування щодо своєї економічної діяльності через ускладнення безпекової ситуації. Індекс очікувань ділової активності знизився до 44,9 із 46,1 у вересні

Росіяни у жовтні завдали кількох масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі: 10 жовтня, 22 жовтня і 31 жовтня. Енергетична система опинилася у вкрай важкій ситуації, запроваджуються аварійні відключення електроенергії. Влада закликає бізнес і громадян знизити споживання.

23 листопада Росія здійснила сьомий масований обстріл української енергетичної інфраструктури. З більш як 70 випущених ракет 51 було збито силами ППО. Два десятки влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. 

На Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені. Загалом росіяни пошкодили близько 50% енергетичної системи України.

Методологія

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 3 до 23 листопада 2022 року. В опитуванні взяли участь 432 підприємства. Серед опитаних 45,4% – підприємства промисловості, 27,5% – сфери послуг, 22,9% – торгівлі, 4,2% – будівництва; 30,1% респондентів – великі підприємства, 31,7% – середні, 38.2% – малі.

32,2% опитаних підприємств здійснюють експортні та імпортні операції, 10,4% – лише експортні операції, 16,2% – лише імпортні операції, 41,2% – не здійснюють зовнішніх економічних операцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні