Категорія
Новини
Дата

Іран знизив ціни на нафту для Китаю через дешеві поставки з РФ – Bloomberg

Іран змушений знижувати ціни на нафту, щоб конкурувати з РФ на ринку Китаю, пише Bloomberg із посиланням на трейдерів. Постачання російської нафти до Китаю в травні досягли історичного рекорду.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Знижка на іранську нафту щодо еталонної марки Brent становила $10 за барель. До початку війни РФ проти України та санкцій щодо російської нафти іранська нафта продавалася з дисконтом від $4 до $5, зазначає агентство.
  • Дешевша нафта з Ірану має конкурувати з поставками російської Urals, які прибудуть на ринок Китаю у серпні 2022 року, кажуть трейдери.
  • У травні постачання російської нафти до Китаю досягли історичного рекорду, зазначає Bloomberg. Імпорт іранської нафти залишився стабільним. У червні він перевищив 700 000 барелів на добу. Проте, за даними галузевого консультанта FGE, нафта Urals частково витіснила іранську з китайського ринку.

Контекст

РФ випередила Саудівську Аравію за обсягом експорту нафти до Китаю і стала головним постачальником країни, свідчать дані Головного митного управління Китаю. У травні постачання зросло на 55% у річному вираженні. РФ відправила до КНР понад 8,4 млн т сировини, що еквівалентно майже 2 млн барелів на добу.

Також на 56% – майже до 400 000 т – у травні зросли постачання до Китаю російського скрапленого природного газу.

Водночас G7 розглядає варіант заборони всіх послуг із транспортування російської нафти, якщо вона продається за ціною, що вища за граничну, йдеться в підсумковому комюніке саміту. На саміті «Великої сімки» обговорювався механізм обмежень для російської нафти, який зменшує її ціну вдвічі, заявив премʼєр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні