Категорія
Новини
Дата

Іспанія збільшить постачання газу до Франції та Італії для зниження залежності від Росії

Іспанія збільшила обсяг газу, який вона може відправляти до Франції існуючим трубопроводом, а також інвестуватиме у відправку більшої кількості скрапленого природного газу до Італії. Про це заявила міністр енергетики та навколишнього середовища країни Тереза ​​Рібера, пише Financial Times.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Іспанія прагне стати газовим хабом, який може допомогти вирішити європейську енергетичну кризу, викликану скороченням постачання російського газу після вторгнення до України, пише видання.
  • Оголошення, зроблені в четвер, однак, стосуються обсягів газу, які відносно невеликі в порівнянні з великими амбіціями Мадриду з будівництва нового трубопроводу під назвою MidCat до Франції через Каталонію.
  • Міністр сказала, що Іспанія зможе відправляти до Франції додаткові 1,5 млрд кубометрів газу на рік трубопроводом, що належить Enagás у баскському прикордонному місті Ірун, після змін у місцевій інфраструктурі.
  • «Іспанія демонструє солідарність і хоче зробити свій внесок у зміцнення безпеки поставок до Європи», – додала вона.
  • Іспанський уряд оголосив про три проєкти щодо збільшення потенційних поставок до Італії, включаючи адаптацію регазифікаційного заводу Enagás у Барселоні, з якого скраплений природний газ можна було б відправляти через Середземне море.

Контекст

Раніше голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, ЄС вже скоротив імпорт російського газу з 40% до 9%.

На початку тижня європейські фʼючерси на природний газ знову впали до найнижчого рівня майже за два місяці. Країни ЄС активізували зусилля щодо помʼякшення енергетичної кризи, оскільки до початку опалювального сезону залишилося менше двох тижнів.

Оптова європейська ціна на газ досягла денного максимуму в €343 за МВт·год 26 серпня і з того часу впала приблизно до €242 за МВт·год. Тож трейдери почали робити сміливі прогнози, що ціни досягли свого піку цього року.

Німеччина, Великобританія та інші країни планують витратити мільярди, щоб послабити свою залежність від російського імпорту, врятувати місцеві енергетичні компанії та обмежити ціни, щоб зменшити тиск на підприємства та домогосподарства.

Обговорення пропозицій Європейської комісії щодо зменшення впливу кризи продовжуються і мають бути схвалені державами-членами. У плани входить залучення €140 млрд за рахунок підвищення податків на енергетичні компанії, обовʼязкового обмеження використання електроенергії у години пік та збільшення ліквідності.

Великобританія розробляє план, який може вдвічі знизити тарифи на електроенергію для багатьох підприємств у рамках пакету підтримки у розмірі 40 млрд фунтів стерлінгів ($46 млрд). За словами міністра фінансів Брюно Ле Мера, Франція хоче обмежити зростання цін на енергію для домогосподарств, що коштуватиме уряду €16 млрд у 2023 році.

Після оголошення пропозицій Комісією міністри енергетики Європейського Союзу спробують схвалити нові загальноблокові заходи щодо зниження цін на газ і електроенергію на екстреному саміті 30 вересня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні