Категорія
Новини
Дата

IT-бізнес зростатиме, коли в Україну літатимуть літаки. Протягом 12 місяців це малоймовірно, – віцепрезидент GlobalLogic

GlobalLogic – один з найбільших IT-роботодавців в Україні – залучив 10-11 нових клієнтів із початку 2023 року, проте це дуже мало. Компанія намагається утримати бізнес в Україні стабільним, але зі зрозумілих причин він скорочується, розповів в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У 2023-му GlobalLogic залучила 10-11 нових клієнтів. Це дуже мало порівняно з довоєнними часами, каже Яворський. «Це невеликі проєкти на 10-20 людей, – доповнює він. – Це непогана команда, але це не довоєнні проєкти на 100-150 людей».
  • Глобальний бізнес GlobalLogic у першому кварталі 2023-го фінроку зріс на 26% рік до року (на 19% в доларі) та залишається високорентабельним. Менеджмент Hitachi прогнозує зростання навіть попри економічний спад у Європі й США. 
  • Проте в Україні, на яку припадає 20% глобального штату, він скорочується, проєкти закінчуються, а нові не приходять. Клієнти планують повертатися в Україну лише після завершення війни, пояснює Яворський.

Контекст

GlobalLogic розглядає три базових сценарії розвитку подій восени-взимку. «Оптимістичний – якщо не перемога, то вагоме просування, посилення ППО, менше обстрілів тощо», – каже Яворський. Другий сценарій – передбачає збереження поточної ситуації, третій – погіршення.

«Ми намагаємося, аби це було плато й утримувати бізнес. Задачі виходити з України немає», – каже Яворський. Повернення зростання бізнесу й IT-експорту, на думку Яворського, можливе за першого сценарію та якщо вирішиться питання з тимчасовим виїздом фахівців у закордонні відрядження.

Економічна рецесія вдарила по всьому глобальному IT-ринку, але вплив на Україну відчутніший. «Коли він закінчиться, Україні стане легше, але не настільки, щоб повернутися до довоєнних темпів зростання», – вважає Яворський. За його прогнозом, темпи будуть меншими, ніж у допандемійному 2019-му.

«Грубо кажучи, повноцінне зростання повернеться, коли в Україну знову літатимуть літаки», – зазначає Яворський, проте малоймовірно, що це станеться протягом наступних 12 місяців.

GlobalLogic – частина японської корпорації Hitachi. Глобальний штат – близько 30 000 інженерів по всьому світу, з них понад 20% – в Україні. GlobalLogic активно розширюється у Європі. Компанія має понад 2000 інженерів у Польщі, близько 700 – у Словаччині, близько тисячі – у Румунії.

Повну версію розмови читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні