Категорія
Новини
Дата

Чехія розпочала розслідування проти Raiffeisen Bank International через діяльність у Росії

1 хв читання

Національний центр боротьби з тероризмом Чехії після звернення місцевої Асоціації з прав громадян та підприємців розпочав розслідування щодо діяльності австрійської Raiffeisen Bank International (RBI) на російському ринку, пише Česká televize

Ключові факти

  • Один з авторів звернення стверджує, що RBI «отримує величезний прибуток» – гроші у вигляді прибуткового податку надходять до російського бюджету, а потім використовуються для фінансування агресії проти України.
  • «Ми займаємося цією справою, але не можемо надати жодної додаткової інформації про перебіг цього розслідування», – сказав представник поліції Ондржей Моравчик.

Контекст

«Райффайзен» – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії більш ніж через рік після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. 

Через присутність у Росії RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні Європейський центробанк вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. 

Наразі австрійська група RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Перевірку щодо RBI розпочало Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США, а Україна включила австрійську групу до списку «міжнародних спонсорів війни».

Із 3 липня банк у РФ припинив проводити перекази в євро з рахунків своїх клієнтів у 12 країн, таких як Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Йорданія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Обʼєднані Арабські Емірати, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. «Райффайзен» припиняє перекази в євро до тих країн, в які після початку війни найактивніше виїжджали жителі Росії, зазначила Meduza. Також не можна здійснити переказ євро в інші банки на території РФ.

З 1 серпня Райффайзен Банк припинив прийом і купівлю готівкової валюти у клієнтів-фізичних осіб у Росії. А з 1 вересня Райффайзен в Росії планує запровадити комісію за зарахування коштів з інших банків у доларах на рахунки клієнтів малого та мікробізнесу у розмірі 50% від суми переказу, щонайменше $1000, але не більше суми надходження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні