Категорія
Новини
Дата

Чехія розпочала розслідування проти Raiffeisen Bank International через діяльність у Росії

Національний центр боротьби з тероризмом Чехії після звернення місцевої Асоціації з прав громадян та підприємців розпочав розслідування щодо діяльності австрійської Raiffeisen Bank International (RBI) на російському ринку, пише Česká televize

Ключові факти

  • Один з авторів звернення стверджує, що RBI «отримує величезний прибуток» – гроші у вигляді прибуткового податку надходять до російського бюджету, а потім використовуються для фінансування агресії проти України.
  • «Ми займаємося цією справою, але не можемо надати жодної додаткової інформації про перебіг цього розслідування», – сказав представник поліції Ондржей Моравчик.

Контекст

«Райффайзен» – один із небагатьох міжнародних банків, який продовжує працювати в Росії більш ніж через рік після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну. 

Через присутність у Росії RBI перебуває під тиском з боку регуляторів та акціонерів. У березні Європейський центробанк вимагав від групи надати план дій щодо виходу з РФ. 

Наразі австрійська група RBI шукає спосіб позбутися російського активу без великих втрат.

Перевірку щодо RBI розпочало Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США, а Україна включила австрійську групу до списку «міжнародних спонсорів війни».

Із 3 липня банк у РФ припинив проводити перекази в євро з рахунків своїх клієнтів у 12 країн, таких як Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Йорданія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Обʼєднані Арабські Емірати, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. «Райффайзен» припиняє перекази в євро до тих країн, в які після початку війни найактивніше виїжджали жителі Росії, зазначила Meduza. Також не можна здійснити переказ євро в інші банки на території РФ.

З 1 серпня Райффайзен Банк припинив прийом і купівлю готівкової валюти у клієнтів-фізичних осіб у Росії. А з 1 вересня Райффайзен в Росії планує запровадити комісію за зарахування коштів з інших банків у доларах на рахунки клієнтів малого та мікробізнесу у розмірі 50% від суми переказу, щонайменше $1000, але не більше суми надходження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні