Категорія
Новини
Дата

Raiffeisen затягує вихід із Росії, сподіваючись, що війна в Україні невдовзі закінчиться – Reuters

Raiffeisen Bank International відкладає плани виходу з Росії, пише Reuters із посиланням на три джерела, знайомі з позицією австрійської групи. RBI планував до вересня виокремити з групи російську «дочку». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними співрозмовників видання, Австрія та RBI, який фігурує в розслідуванні США щодо його зв’язків з Росією, намагаються уникнути виходу з РФ в надії, що війна в Україні невдовзі закінчиться.
  • Попри те, що Австрія публічно підтримує Україну, кілька офіційних осіб заявили, що вони не бажають повністю розривати 10-річні зв’язки з РФ. Вони впевнені, що відносини все ще можна відновити.
  • RBI досі не представив свій план виокремлення російської «дочки» наглядовим органам Європейського центробанку, що робить вихід із РФ малоймовірним до вересня, кажуть джерела Reuters.
  • Банк хоче дочекатися схвалення плану ЄЦБ, перш ніж просити своїх акціонерів про зелене світло, зазначили двоє людей, знайомих з його позицією. Це, за їх словами, може тривати місяці.
  • Крім того, для виокремлення російського бізнесу RBI знадобиться схвалення центрального банку Росії, Мінфіну, а у разі продажу «дочки» – навіть президента РФ Путіна.
  • Як зазначає Reuters, російська влада чітко дала зрозуміти RBI, який має близько 2600 корпоративних клієнтів, 4 млн власників місцевих рахунків і 10 000 співробітників, що вона хоче, щоб банк залишився, оскільки він дозволяє здійснювати міжнародні платежі, сказав один зі співрозмовників видання.
  • Представник RBI заявив, що група продовжить роботу над потенційними угодами, які можуть привести до продажу або виокремлення російського підрозділу.

Контекст

На RBI чиниться тиск після того, як зʼясувалося, що він був одним із банків, які беруть участь у російській схемі з надання кредитних канікул військовослужбовцям, що воюють в Україні.

У січні санкційний орган США почав розслідування щодо Raiffeisen у звʼязку з його російським бізнесом, і ЄЦБ також чинить тиск на Raiffeisen, щоб згорнути діяльність у РФ.

Raiffeisen глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій» російського центрального банку. У березні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло австрійську банківську групу Raiffeisen Bank International (RBI) до переліку міжнародних спонсорів війни, йдеться у повідомленні пресслужби. Рішення ухвалили через визнання групою так званих Л/ДНР і допомогу економіці РФ.

У першому кварталі Raiffeisen Bank International збільшив свої прибутки у РФ більш ніж утричі, частково завдяки вищому процентному доходу, пише Reuters. У Росії прибуток після оподаткування становив €301 млн порівняно з €96 млн роком раніше.

У травні джерела Reuters повідомили, що RBI готується до виокремлення банку в РФ після кількох місяців невдалих спроб знайти покупця, щоб владнати ситуацію навколо свого російського бізнесу і уникнути повного згортання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні