Категорія
Новини
Дата

JPMorgan претендує на придбання власника збанкрутілого Silicon Valley Bank – Axios

JPMorgan Chase & Co та PNC Financial Service Group ведуть переговори про придбання SVB Financial Group, якій належав Silicon Valley Bank, пише Axios із посиланням на джерела. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угода передбачає виключення банківського підрозділу Silicon Valley Bank, який зараз перебуває під контролем влади США. 
  • Apollo Management і Morgan Stanley також беруть участь у переговорах. Apollo, зокрема, зацікавлена у фінансуванні угоди або придбанні частини бізнесу збанкрутілого банку.
  • SVB отримав відсотки від PNC і Royal Bank of Canada, але минулими вихідними регулювальні органи США оголосили заявки на купівлю прогорілого кредитора.
  • Федеральна корпорація зі страхування депозитів США (FDIC) оголосила крайній термін подання заявок на купівлю збанкрутілого банку 12 березня.

Контекст

Silicon Valley Bank був найбільшим банком Кремнієвої долини, входив до індексу S&P 500. Банк отримував гроші високотехнологічних стартапів, які зуміли залучити кошти венчурних капіталістів. Частину депозитів банк залишав на своїх рахунках, іншу – інвестував у довгострокові казначейські та іпотечні облігації.

Активи банку подвоїлися з $49 млрд у 2018 році до $102 млрд наприкінці 2020-го, а 2021 року склали вже $189,2 млрд. 

Silicon Valley купив величезну кількість облігацій перед тим, як ФРС почала підвищувати процентні ставки. У міру зростання ставок активи банку ставали менш привабливими, оскільки прибуток за щойно випущеними державними облігаціями був вищим.

10 березня стало відомо про банкрутство Silicon Valley Bank. Це стало найбільшим крахом на банківському ринку з часів економічної кризи 2008 року та другим за величиною в історії США. SVB займав 16-те місце за активами у США і був одним із найвідоміших кредиторів у галузі технологічних стартапів.

Проблеми у банку почалися після закриття аналогічної кредитної організації, що інвестує у стартапи – Silvergate Bank. Це викликало стурбованість на ринку та стрімкий розпродаж інвесторами галузевих акцій.

13 березня американські регулятори оголосили про закриття ще одного великого банку – нью-йоркського Signature Bank, який спеціалізувався на криптобанкінгу. Криза на крипторинку, яка поглибилася після краху криптобіржі FTX, призвела до стрімкого відтоку депозитів. Член правління Signature Барні Френк сказав, що Signature постраждав від відтоку коштів клієнтів на мільярди доларів. За його словами, занепокоєність клієнтів щодо вкладень Signature у криптовалюту зросла після краху SVB

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні