Категорія
Новини
Дата

Кабмін дозволив створювати мобільні аптеки

Уряд дозволив ліцензіатам з роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти. Вони зможуть функціонувати виключно у сільській місцевості, де відсутні аптечні пункти, й на прифронтових територіях, повідомила пресслужба МОЗ. 

Ключові факти

  • Право створювати мобільні аптеки отримають виключно ліцензовані підприємства.
  • В мобільних аптечних пунктах діятимуть ті ж правила відпуску лікарських засобів, як і в стаціонарних аптеках: рецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом (як паперовим, так і електронним).
  • Зокрема, аптечні пункти відпускатимуть ліки, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки».
  • У питанні створення мобільних аптек Україна керувалася передовим світовим досвідом. Зокрема, такі аптечні пункти успішно працюють в США, пояснили МОЗ.

Контекст

За даними МОЗ, наразі в селах і селищах міського типу працюють близько 5700 аптек та аптечних пунктів. Натомість загалом по країні залишається понад 20 000 сіл, які не мають аптечних пунктів. Тому створення таких мобільних аптек дозволить суттєво покращити доступ людей до необхідних ліків, зазначають у міністерстві. 

Ухвалена урядом постанова вносить зміни до Ліцензійних умов провадження госпдіяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабміну від 30 листопада 2016 року №929.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні