Кабмін продовжив пільгові ціни на електроенергію до кінця травня /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Кабмін продовжив пільгові ціни на електроенергію до кінця травня

Shutterstock

Уряд ухвалив рішення про продовження спеціального періоду із пільговими цінами на електроенергію для населення до 31 травня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання. До цього Кабмін продовжував фіксовану ціну до 30 квітня.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Уряд продовжує пільгову ціну на електроенергію для населення ще на місяць», – сказав він.
  • Таким чином Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на електроенергію для населення в 1,44–1,68 грн/кВт⋅год до кінця наступного місяця.
  • Представник уряду у ВРУ Тарас Мельничук уточнив, що дію фіксованої ціни на електричну енергію для побутових споживачів до 31 травня було продовжено «з метою соціального захисту населення від підвищення цін (тарифів) на електричну енергію для побутових споживачів в умовах воєнного стану».

Контекст

В Україні максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го. «Це менше, ніж собівартість транспортування електроенергії», – каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Під час війни складно ухвалювати рішення про підвищення тарифів для населення, сказав Шурма. Але треба розвʼязати проблему субсидування і системної збитковості, відсутності стимулів для збільшення і виробництва електроенергії, додав він.

У квітні 2022-го міністр енергетики Герман Галущенко оцінював дефіцит ліквідності на енергоринку у $250 млн на місяць.

В Україні найнижчі тарифи для населення в Європі. У Польщі минулоріч середня ціна кВт⋅год для населення становила 0,77 злотого (або 6,36 грн), за даними сервісу Rachuneo.pl. У Молдові – 3,42–3,84 лея за кВт⋅год (6,66–7,48 грн), свідчать дані NewsMaker.md. Ринковий тариф для населення в Україні має становити від 5,5 до 6,5 грн/кВт·год, за оцінкою аналітичного центру DiXi Grouр.

Робочі групи уряду, Міненерго та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), напрацьовують декілька варіантів збільшення тарифів на електроенергію для населення, йдеться у матеріалі Forbes. За словами голови Нацкомісії Костянтина Ущаповського, це необхідно, адже тарифи не переглядалися з 2017-го, вони економічно не обґрунтовані та не ринкові.

В Офісі президента в середині квітня на нараді обговорювали варіант підвищення тарифів для населення майже удвічі, до 2,88 грн/кВт·год, та для бізнесу на третину, до 4,5 грн/кВт·год, без сплати за доставку. Про це розповіли керівник однієї з енергетичних компаній та співрозмовник у Міненерго на правах анонімності, йдеться у статті Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні