Категорія
Новини
Дата

Кафе Fish & Chips у Великій Британії можуть закритися. Мережі купували олію й борошно в Україні та рибу в РФ

Традиційні британські кафе Fish & Chips – смаженої у клярі риби та картоплі – можуть припинити діяльність через війну в Україні. Про це розповіли представники профільної асоціації National Federation of Fish Friers (NFFF), пише «Європейська правда». Мережі залежать від імпорту з України та РФ.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Мережі отримували з України близько половини всієї олії, яку використовують для приготування, основний постачальник борошна – також Україна. З початком повномасштабної війни і борошно, і олія суттєво подорожчали.
  • Проблеми виникли і з рибою – близько 40% імпортували з РФ, яка тепер під санкціями, і російську рибу, скоріше за все, доведеться замінювати суттєво дорожчою. 
  • Також подорожчають добрива, що може позначитися на ціні картоплі, крім того, зростає вартість електроенергії та енергоносіїв. 
  • Асоціація закликає британський уряд знизити ПДВ для індустрії, як було зроблено під час пандемії коронавірусу. Інакше багатьом мережам доведеться закритися, вважає керівник асоціації Ендрю Кук.  

Контекст

Деякі кафе Fish & Chips у Великій Британії працюють ще з вікторіанської епохи. Перші закусочні відкрилися в Східному Лондоні 1860 року, а потім поширилися по всій країні. До 1900 року у Великій Британії налічувалося вже понад 30 000 закусочних. Країна щорічно використовує для приготування fish & chips 60 000 т риби та 500 000 т картоплі.

Україна – основний виробник соняшникової олії, на неї припадає понад 47% світового експорту, свідчать дані дослідницької компанії Mintec. Поставки на світовий ринок українського продукту майже припинилися через війну. Дефіцит української соняшникової олії викликав ефект доміно: світові сировинні ринки підвищують ціни на інші олії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні