Як Коломойський «скупив» Клівленд за гроші з ПриватБанку. І до чого тут Трамп. Головне з нового розслідування Pittsburgh Post-Gazette /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Як Коломойський «скупив» Клівленд за гроші з ПриватБанку. І до чого тут Трамп. Головне з нового розслідування Pittsburgh Post-Gazette

Shutterstock

Коломойський відмивав частину грошей із ПриватБанку, купуючи елітну нерухомість в Америці, – такі висновки зробив Мін'юст США в серпні минулого року. А 28 грудня цього року американська Pittsburgh Post-Gazette опублікувала розслідування, як саме він це робив у Клівленді і скільки витратив. Forbes вибрав головне

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Як у Коломойського з'явилася нерухомість у США

У серпні 2020 року США висунули звинувачення Ігорю Коломойському, Геннадію Боголюбову та двом іншим їхнім бізнес-партнерам у розкраданні $5,5 млрд із ПриватБанку, які вони нібито відмивали, зокрема, в США.

Для виведення грошей з України вони використали філію ПриватБанку на Кіпрі, пише OCCRP. За даними видання, Національний банк не звертав уваги на перекази, бо розглядав кіпрську компанію як національну філію ПриватБанку.

На виведені гроші Коломойський та партнери купили в США майже 500 000 квадратних метрів комерційної нерухомості в Огайо, сталеливарні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод із виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі та комерційну нерухомість у Техасі, пише The Washington Post.

Коломойський заперечує звинувачення влади США. Усі американські активи, за його словами, він купив за гроші, отримані в 2007–2008 роках від продажу метзаводів групі Evraz Романа Абрамовича.

Що Коломойський докупив у Клівленді

Американська Pittsburgh Post-Gazette у квітні 2021 року вже писала про Коломойського – як він купив десяток металургійних заводів у невеликих містах від Огайо до Техасу. 28 грудня видання опублікувало нове розслідування, цього разу розповідаючи про те, як Коломойський став найбільшим власником елітної комерційної нерухомості в Клівленді. Головні факти:

  • У 2008–2011 роках Коломойський із партнерами купив у центрі Клівленду офісні будівлі та один готель на суму майже $100 млн: бізнес-центр 55 Public Square за $12,9 млн, One Cleveland Center за $35 млн, Huntington Building за $18,5 млн, а також готель Westin за $9 млн.
  • Коломойський купував нерухомість через безліч компаній, що входять до групи Optima. Ці компанії було створено в штаті Делавер, який не розкриває бенефіціарів компаній.
  • Прокуратура США стверджує, що Коломойський та партнери купували майно за гроші, отримані шахрайським шляхом. Наприклад, $12 млн, які були інвестовані в купівлю One Cleveland Center, – це кредит, який ПриватБанк видав феросплавному заводу в Україні на фінансування операцій. Завод заявляв, що сплатить борг за рахунок виручки від продажу продукції. Але нічого подібного не відбувалося. «Приват» продовжував видавати заводу нові кредити, якими той частково погашав старі борги, за даними прокуратури.
  • З ПриватБанку Коломойський переказував гроші в Клівленд через компанії на Британських Віргінських островах та на Кіпрі.
  • У 2016 році готель Коломойського Westin у центрі Клівленда прийняв з'їзд Республіканської партії США, а президент США Дональд Трамп розмістив там свою штаб-квартиру.
  • Зараз між кредиторами та власниками Westin триває судовий позов за контроль над об'єктом. До 2014 року Optima отримала в США позички на суму близько $42 млн, у тому числі на оновлення готелю, але у 2019-му не спромоглася сплатити борги на «мільйони доларів».

Справа на $10 млрд

У грудні 2016 року уряд України націоналізував найбільшу в Україні фінустанову ПриватБанк та влив у його капітал понад 155 млрд грн. Колишні власники банку Коломойський та Боголюбов вважають націоналізацію незаконною. ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитків.

У 2017 році вже державний ПриватБанк подав позов до лондонського суду проти Коломойського та Боголюбова. На забезпечення позову суд заморозив їхні активи по всьому світу на $2,5 млрд. Сума лондонського позову до колишніх власників – $3 млрд із відсотками.

У 2020 році «Приват» також подав позов на Кіпрі на $5,5 млрд. Ще є позови в Ізраїлі на $600 млн та у США на $800 млн. Усього – на $10 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні