Цього тижня ціни на какао впали на 28%, у пʼятницю воно подешевшало до $6990 за т, продовжуючи відкат від рекордного рівня, пише Bloomberg. Фʼючерси завершують один із найшаленіших періодів, які коли-небудь бачив ринок.
Купуйте річну передплату на шість журналів Forbes Ukraine за ціною чотирьох номерів. Якщо ви цінуєте якість, глибину та силу реального досвіду, ця передплата саме для вас.
Ключові факти
- У пʼятницю на торгах у Нью-Йорку какао подешевшало на 7,6% до $6990 за т, після чого ліквідувало втрати та торгувалося на 0,9% вище. Какао все ще перебуває на шляху до тижневого падіння на 28%, що є найбільшим показником з 1959 року.
- Лише два тижні тому ціни досягли рекордних майже $12 000 за т, оскільки галузь зіткнулася з наслідками серйозного дефіциту поставок.
- Але падіння цього тижня призвело до того, що фʼючерси впали приблизно на 40% від історичного максимуму, що супроводжувалося різкими коливаннями цін після відтоку трейдерів, які підірвали ліквідність.
- Відкат ознаменував різкий поворот цін на какао, яке стало дорожчим за мідь. Ціни злетіли, оскільки через поганий урожай у Західній Африці світ вже третій рік стикається з дефіцитом, що викликає стрес у покупців і робить шоколад дорожчим.
- «Важливо наголосити, що недавній спад цін на какао є, перш за все, результатом торгових маневрів, а не зміни фундаментальних показників ринку», — заявили аналітики підрозділу BMI Fitch Solutions, додавши, що вони очікують на збереження волатильності.
- Щодо інших сировинних товарів, фʼючерси на каву робуста в Лондоні впали в пʼятницю до найнижчого рівня за місяць, при цьому ознаки зростання запасів послабили побоювання з приводу постачання.
Контекст
У березні світові ціни на какао-боби подолали рекордну позначку в $7000 за тонну, згідно з даними ICE Futures. З початку 2024-го вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш як на 65%.
Причина – четвертий рік поспіль неврожаї в Кот-д’Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів) через аномальні погодні умови – спочатку зливи, а згодом посуха, пише Reuters. Як наслідок – заводи з виробництва какао в цих країнах припинили або скоротили переробку. Це може призвести до стрибка цін на шоколад у світі. Як на цей виклик реагують українські кондитерські фабрики – у матеріалі Forbes Ukraine.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.