Цього тижня ціни на какао впали на 28%, у пʼятницю воно подешевшало до $6990 за т, продовжуючи відкат від рекордного рівня, пише Bloomberg. Фʼючерси завершують один із найшаленіших періодів, які коли-небудь бачив ринок.
Amazon інвестує мільярди доларів у ШІ, роботів та машинне навчання. Якими принципами й правилами керується компанія?
Дізнайтеся вже 22 листопада на Forbes Tech 2024. Купуйте квиток за посиланням!
Ключові факти
- У пʼятницю на торгах у Нью-Йорку какао подешевшало на 7,6% до $6990 за т, після чого ліквідувало втрати та торгувалося на 0,9% вище. Какао все ще перебуває на шляху до тижневого падіння на 28%, що є найбільшим показником з 1959 року.
- Лише два тижні тому ціни досягли рекордних майже $12 000 за т, оскільки галузь зіткнулася з наслідками серйозного дефіциту поставок.
- Але падіння цього тижня призвело до того, що фʼючерси впали приблизно на 40% від історичного максимуму, що супроводжувалося різкими коливаннями цін після відтоку трейдерів, які підірвали ліквідність.
- Відкат ознаменував різкий поворот цін на какао, яке стало дорожчим за мідь. Ціни злетіли, оскільки через поганий урожай у Західній Африці світ вже третій рік стикається з дефіцитом, що викликає стрес у покупців і робить шоколад дорожчим.
- «Важливо наголосити, що недавній спад цін на какао є, перш за все, результатом торгових маневрів, а не зміни фундаментальних показників ринку», — заявили аналітики підрозділу BMI Fitch Solutions, додавши, що вони очікують на збереження волатильності.
- Щодо інших сировинних товарів, фʼючерси на каву робуста в Лондоні впали в пʼятницю до найнижчого рівня за місяць, при цьому ознаки зростання запасів послабили побоювання з приводу постачання.
Контекст
У березні світові ціни на какао-боби подолали рекордну позначку в $7000 за тонну, згідно з даними ICE Futures. З початку 2024-го вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш як на 65%.
Причина – четвертий рік поспіль неврожаї в Кот-д’Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів) через аномальні погодні умови – спочатку зливи, а згодом посуха, пише Reuters. Як наслідок – заводи з виробництва какао в цих країнах припинили або скоротили переробку. Це може призвести до стрибка цін на шоколад у світі. Як на цей виклик реагують українські кондитерські фабрики – у матеріалі Forbes Ukraine.
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.