Категорія
Новини
Дата

Канада передала Німеччині турбіну для «Північного потоку», до Росії вона прибуде 24 липня – «Коммерсантъ»

Канада відправила до Німеччини відремонтовану турбіну Siemens для газопроводу «Північний потік», пише «Коммерсантъ» із посиланням на джерела. За тиждень її повернуть до Росії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Турбіну відправили літаком 17 липня. З Німеччини її перевезуть поромом у Гельсінкі, а звідти до Росії. 
  • Орієнтовно на компресорну станцію «Портова» вона прибуде 24 липня, ще кілька днів займе пусконалагодження.
  • Турбіна буде готова до експлуатації на початку серпня, зазначає видання.

Контекст

Повернути якнайшвидше турбіну просив Оттаву уряд Німеччини. Україна виступила категорично проти такого кроку, посилаючись на порушення санкцій. 22 червня Київ повідомив уряду Канади про те, що у РФ є технічна можливість невідкладно та безоплатно відновити постачання, бо вона має законтрактовані та оплачені транзитні потужності через українську територію, а вимоги про часткове зняття санкцій потрібні Москві для створення такого прецеденту.

Уряд Канади погодився зробити виняток із санкцій проти Росії і відправити турбіну, яка пройшла технічне обслуговування в Канаді, до Німеччини.

ЄС не бачить порушення санкцій у рішенні Канади передати Німеччині турбіну, заявив речник Єврокомісії Тім Макфі. Рішення Канади також підтримав Держдеп США: воно «допоможе поповнити запаси газу».

Президент Володимир Зеленський заявив, що поступка Канади із повернення до Німеччини відремонтованої турбіни Siemens для «Північного потоку» є небезпечним винятком

Минулого тижня стало відомо, що уряд Канади дозволив компанії Siemens Canada ремонтувати турбіни газопроводу «Північний потік» протягом двох років. Рішення поширюється не на одну, а на шість одиниць обладнання.

З 11 по 21 липня постачання «Північним потоком» офіційно повністю зупинено через плановий ремонт. Влада ЄС побоюється, що Росія може відмовитися відновити постачання, вдавшись до шантажу, щоб домогтися зняття санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні