Категорія
Новини
Дата

Катар зупинив постачання СПГ через Червоне море після авіаударів по єменських хуситах

Катар, який є одним із найбільших постачальник СПГ до Європи, призупинив відправку танкерів зі скрапленим природним газом через Баб-ель-Мандебську протоку, пише Bloomberg із посиланням на дані відстеження суден. США та Велика Британія радили власникам суден уникати водного шляху, після атаки по військових обʼєктах хуситів у Ємені.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Згідно з даними відстеження суден, з пʼятниці, 12 січня, було зупинено щонайменше пʼять суден СПГ, що експлуатуються Катаром, які прямували до проходу в південній частині Червоного моря. Тривала пауза у постачаннях від другого за величиною постачальника СПГ у Європу підвищує ризики у зимовий період.
  • Проте це навряд чи призведе до дефіциту в найближчому майбутньому. Європа добре забезпечена запасами, а промисловий попит залишається стриманим. Європейські базові ціни на газ у понеділок впали на 3,7% і торгуються поблизу найнижчого рівня із серпня.
  • Три танкери, які перевозили СПГ до Європи, зупинилися біля берегів Оману. Два інші порожні кораблі, що прямували назад до Катару для завантаження, зупинилися на іншому березі Баб-ель-Мандаба — один у Червоному морі, а інший у Середземному морі неподалік Суецького каналу.

Контекст

Катар є найбільшим постачальником СПГ до Європи після США і зазвичай відправляє експортні поставки водним шляхом, оскільки альтернативою є набагато довший маршрут навколо південного краю Африки. Минулого року на його частку припало близько 13% споживання Західної Європи.

Країна Перської затоки. яка є одним із найбільших у світі експортерів СПГ, досі входила до небагатьох постачальників газу, які продовжують використовувати Червоне море для доставки палива до Європи.

Обʼєднані збройні сили, до складу яких входять військово-морські сили США і Великої Британії, порадили торговельному судноплавству триматися подалі від небезпечної зони на півдні Червоного моря після авіаударів по єменських хуситах. Принаймні три великі оператори нафтових танкерів заявили, що уникатимуть цього району.

Хусити не нападали на жодне судно, що перевозило газ, відколи вони почали атакували судна у середині листопада, але небажання Катару пройти транзитом підкреслює різке збільшення ризиків після ударів під керівництвом США. 

Через водний шлях, що зʼєднує Червоне та Середземне моря, проходить від 10% до 15% світової торгівлі й 30% контейнерних перевезень. Це – основний торговий маршрут між країнами Азії та Європи. Кількість контейнеровозів у гирлі Червоного моря, що прямують до Суецького каналу або з нього, в перший тиждень січня скоротилася на 90% порівняно з початком 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні