Категорія
Новини
Дата

Правління НБУ змінило ролі заступників Пишного. Рожкова очолила нову вертикаль

Національний банк України створив нову вертикаль підпорядкування «Фінансова стабільність», якою керуватиме перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, йдеться в повідомленні Нацбанку. Також НБУ частково перерозподілив підрозділи за вертикалями підпорядкування й обов’язки між членами правління.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У НБУ зазначили, що нововведення сприятиме вдосконаленню процесу напрацювання та розроблення регуляторної бази для банківського і небанківського секторів з урахуванням аналізу системних ризиків, які виявляє Департамент фінансової стабільності. 
  • Нова вертикаль «Фінансова стабільність» включає: Департамент методології регулювання діяльності банків, Департамент методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ, а також Департамент фінансової стабільності. Керувати цією вертикаллю буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова. 
  • Крім того, до вертикалі «Загальний блок», що залишилася під керівництвом голови НБУ Андрія Пишного, увійшов Департамент стратегії та розвитку. Зміни, що відбулися, відповідають кращій світовій практиці та рекомендаціям міжнародних фінансових організацій, заявили в Нацбанку. Подібні принципи застосовуються в діяльності центральних банків, зокрема Банку Англії. 
  • Інша суттєва зміна — Ярослав Матузка, який очолював вертикаль пруденційного нагляду за колишнього голови НБУ Кирила Шевченка, відтепер керуватиме фінансово-адміністративним та операційним блоком. Цей напрямок за Шевченка очолювала Рожкова. Пруденційну вертикаль замість Матузки очолюватиме експосадовець Офісу президента Дмитро Олійник, що нещодавно перейшов до Нацбанку.

Контекст

Під час роботи на посаді Рожкова перебувала у конфлікті з Ігорем Коломойським та наближеними до нього політиками, а також виступала за прийняття «антиколомойського» закону.

Рік тому правління НБУ позбавило Рожкову основних повноважень із регулювання банківської сфери.

7 жовтня, після швидкої відставки Кирила Шевченка «за станом здоровʼя» (або через конфлікт із Офісом президента, як говорять джерела Forbes) Верховна Рада призначила новим очільником НБУ Андрія Пишного. Він став третім головою Нацбанку за три роки президентства Зеленського.

Пишний приходить до НБУ на тлі протиріч свого попередника з ОП і тривалого конфлікту між Нацбанком та Мінфіном через масштабну емісію грошей для покриття воєнних видатків. Він має власний досвід кризового менеджменту, набутий в одному з найбільших держбанків. 

Важливе завдання для нового очільника НБУ – домогтися нової програми з МВФ і зберегти незалежність НБУ, який з початку повномасштабного вторгнення перебуває під постійним тиском.

Із цього приводу Пишний уже висловився. «Це парне катання НБУ і Мінфіну, – розповів він на співбесіді в парламентському комітеті з питань фінансів. – Емісія має бути контрольованою і не має бути єдиним джерелом фінансування. Тільки в рамках макроекономічних показників, які визначає Нацбанк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні