Андрій Пишний призначений головою НБУ /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада призначила Пишного новим головою НБУ

Андрій Пишний Фото з особистого архіву

Андрій Пишний став новим головою Національного банку – його призначення підтримали 290 депутатів у залі Верховної Ради, повідомив депутат Ярослав Железняк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Железняка, Андрій Пишний був на засіданні. 
  • Під час виступу він наголосив, що гроші на покриття дефіциту (більше $30 млрд ) «нам потрібні, і, наскільки я знаю, їх готові надати міжнародні партнери. Але для цього потрібен МВФ».
  • Пишний вважає цілком адекватними ухвалені рішення щодо обмежень під час війни.
  • Железняк наводить і інші тези із виступу Пишного: дизайн внутрішньої боргової політики має бути погоджений з міжнародними партнерами, НБУ бачить недостатню дієвість монетарної трансмісії, Пишний вітає заяву Мінфіну про необхідність відмови від емісійного фінансування бюджету.
  • Із продажем облігацій НБУ Пишний обіцяв розібратися.
  • Облікова ставка 25% адекватна і поки буде такою, прогнозувати курс новий голова НБУ поки не гогтовий.
  • «Курс, визначений НБУ, цілком адекватний і відповідає поточним економічним реаліям. Курс на ринку – це коливання в основному через психологічний елемент», – йдеться у повідомленні.
  • Станом на 7 жовтня наші золотовалютні резерви вже понад $24 млрд.

Контекст

4 жовтня голова Нацбанку Кирило Шевченко подав у відставку. Офіційна причина – за станом здоровʼя, неофіційна – протиріччя з Офісом президента. Учасники ринку та міжнародні партнери України непокояться через можливе зменшення незалежності НБУ. Це важливо, оскільки саме Нацбанк має доступ до «друкарського верстата», контроль над яким прагнуло отримати чи не кожне покоління українських політиків. 

Такі самі побоювання були і два роки тому, коли Шевченко прийшов до Нацбанку замість Якова Смолія, який пішов у відставку не в останню чергу через невдоволення Банкової. Наступним головою НБУ став ексочільник Ощадбанку Андрій Пишний. Він вже шостий очільник регулятора за останні вісім років. Голову НБУ в Україні призначають на семирічний термін. Стільки крісло головного банкіра займав тільки Віктор Ющенко.

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили про підозру Кирилу Шевченку у справі про незаконне виведення 206 млн грн з Укргазбанку у 2014–2019 роках.

НАБУ та САП викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління ПАТ АБ «Укргазбанк», яка упродовж 2014–2019 років незаконно вивела з фінансової установи 206 млн грн, ідеться у повідомленні НАБУ. Кирило Шевченко очолив НБУ у серпні 2020 року, до цього з жовтня 2014 року обіймав посаду першого заступника, в.о. голови правління Укргазбанку, а з 28 травня 2015-го по 15 липня 2020-го був головою правління банку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні