Категорія
Новини
Дата

«Кернел» купує олійно-жировий комбінат у Чорноморську за 700 млн грн

Компанія «Полтава-Зерно», основним бенефіціаром якої є агрохолдинг «Кернел», перемогла в аукціоні з продажу «Іллічівського олійножирового комбінату» (Чорноморськ). Про це свідчить інформація на сайті «Прозорро.Продажі».

Ключові факти

  • «Полтава-Зерно» була єдиним учасником аукціону, який відбувся 26 липня. Компанія запропонувала за актив у Чорноморську 696,6 млн грн – на 7 млн грн більше стартової ціни. 
  • До активу входять земельна ділянка на 8,58 га, адміністративні й господарські будівлі, обладнання та три транспортні засоби. 
  • Покупець уже сплатив 55,04 млн грн гарантійного внеску. Очікується підписання договору.

Контекст

Іллічівський ОЖК є боржником і знаходиться в заставі ТОВ «Фінансова компанія «Скай». У 2021 році підприємство визнали банкрутом.

Станом на 2020 рік активи комбінату оцінювалися у близько 205,3 млн грн, дохід становив 22,84 млн грн, прибуток – 481,7 млн грн. Водночас боргові зобовʼязання сягали майже 2,6 млрд грн. 

Найбільшим співвласником «Кернел» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідала перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) та її експорту (приблизно 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У січні «Кернел» підписала угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023-го двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024-му та 2027-му роках.

У травні Kernel подала заявку на делістинг акцій із Варшавської біржі. Попередньо засновник компанії Веревський викупив у міноритаріїв 36% акцій за приблизно $130 млн (за умови, що всі інвестори продали по одній ціні). Чому це хороша угода для українського підприємця, читайте тут.

Чистий прибуток «Кернел» за підсумками третього кварталу 2023 фінансового року (січень–березень) сягнув $69 млн у порівнянні зі збитком у $103 млн за аналогічний період минулого року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні