Категорія
Новини
Дата

«Хабар у $200 000». ВАКС обрав підозрюваному адвокату запобіжний захід у вигляді 12 млн грн застави

2 хв читання

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 6 червня застосував до одного зі столичних адвокатів запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 12 млн грн, повідомила пресслужба ВАКС. Йдеться про адвоката юридичної компанії «Міллер» Олексія Носова, якого підозрюють у пропонуванні хабаря у розмірі $200 000 детективу НАБУ та прокурору САП.

Деталі

  • Застава має бути внесена не пізніше п’яти днів з дня обрання запобіжного заходу.
  • Підозрюваний також зобовʼязаний прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду, не залишати межі Київської області та Києва без дозволу, здати паспорти для виїзду за кордон та носити електронний браслет.
  • Строк дії ухвали слідчого судді в частині покладених обов’язків – 2 місяці.

Контекст

4 червня САП повідомила про викриття столичного адвоката на спробі підкупу прокурорів САП та детективів НАБУ. Його дії кваліфіковано за ч. 3 ст. 369 КК України – пропозиція хабаря службовцю. Вона передбачає від 4 до 8 років увʼязнення.

За версією слідства, кошти пропонували детективу НАБУ та прокурору САП за ухвалення рішення про передачу справи стосовно підзахисного до іншого органу досудового розслідування.

Йдеться про справу щодо заволодіння електричною енергією НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів на суму 716 млн грн.

Юридична компанія «Міллер» ввечері, 4 червня, повідомила, що у її партнера, адвоката Олексія Носова, відбулися слідчі дії «за підозрою в нібито пропозиції неправомірної вигоди працівнику НАБУ в межах справи одного з клієнтів».

5 червня антикорупційні органи повідомили адвокату Носову про підозру.

Справа «Укренерго»

11 січня НАБУ і САП заявили про викриття схеми заволодіння електроенергією НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів. 

За версією слідства, у березні 2022 року ТОВ «Юнайтед Енерджі», яку повʼязують з Ігорем Коломойським, попри наявні борги, закупила електроенергію в «Укренерго». Потім учасники схеми продали електроенергію на ринку, а отримані прибутки вивели за кордон, заявляло слідство. Сума збитків – понад 716 млн грн.

У справі є четверо підозрюваних: організатор схеми Михайло Кіперман, директор департаменту «Укренерго» Дмитро Кондрашов, голова правління комерційного банку «Альянс» Юлія Фролова і директор приватної компанії. Кіпермана, Кондрашова та Фролову оголосили в розшук. Правоохоронці наклали арешт на 700 млн грн на рахунках компаній, причетних до схеми.

Наприкінці березня НАБУ і САП повідомили про завершення розслідування справи.

Доповнено. «Банк Альянс» категорично заперечує причетність до справи, пов’язаної з пропозицією неправомірної вигоди адвокатом представнику правоохоронних органів. Банк повідомив, що має договір про надання правової допомоги з юридичною компанією «Міллер». Інтереси банку та Юлії Фролової представляють виключно адвокати Артем Крикун-Труш, Анна Калинчук і Вʼячеслав Коломійчук. «Банк не ставив і не міг ставити неправомірних завдань будь-яким співробітникам юридичної компанії, адже це суперечить законодавству України, нормативам діяльності банку та етичним нормам», – йдеться у коментарі фінустанови.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні