Категорія
Новини
Дата

Хакери російського ГРУ взяли на себе відповідальність за кібератаку на «Київстар» – СБУ

1 хв читання

Відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Ключові факти

  • Хакерський підрозділ головного розвідувального управління Генштабу збройних сил РФ (більш відоме як ГРУ) публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності, йдеться в повідомленні.
  • СБУ заявила, що продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян.
  • У повідомленні також зазначається, що кіберфахівці СБУ та спеціалісти «Київстару» у взаємодії з іншими держорганами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.
  • За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету, заявила пресслужба СБУ.
  • «Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу», – йдеться в повідомленні.

Контекст

Зранку, 12 грудня, абоненти «Київстар» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. У компанії заявили про технічні проблеми. Через збій також не працює нацроумінг. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров повідомив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, зазначив очільник компанії. 

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар». Одна з версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти російські спецслужби.

Спеціалісти «Київстар» на 20:00 12 грудня частково відновили роботу послуг фіксованого звʼязку. Компанія заявила, що з 13 грудня почне поступово відновлювати мобільний звʼязок. 

Американські Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають найбільшому в Україні оператору «Київстар» відновити роботу після масштабної кібератаки, повідомив в інтервʼю Forbes президент компанії Комаров.

Більше про збій в мережі «Київстар» та його причини читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні