Категорія
Новини
Дата

Хакери російського ГРУ взяли на себе відповідальність за кібератаку на «Київстар» – СБУ

Відповідальність за атаку на цифрову інфраструктуру мобільного оператора «Київстар» взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань. Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Хакерський підрозділ головного розвідувального управління Генштабу збройних сил РФ (більш відоме як ГРУ) публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності, йдеться в повідомленні.
  • СБУ заявила, що продовжує документувати кібератаку РФ по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин росіян.
  • У повідомленні також зазначається, що кіберфахівці СБУ та спеціалісти «Київстару» у взаємодії з іншими держорганами продовжують роботи з відновлення мережі після вчорашньої хакерської атаки.
  • За попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету, заявила пресслужба СБУ.
  • «Цифровій інфраструктурі «Київстару» було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу», – йдеться в повідомленні.

Контекст

Зранку, 12 грудня, абоненти «Київстар» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. У компанії заявили про технічні проблеми. Через збій також не працює нацроумінг. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров повідомив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, зазначив очільник компанії. 

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар». Одна з версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти російські спецслужби.

Спеціалісти «Київстар» на 20:00 12 грудня частково відновили роботу послуг фіксованого звʼязку. Компанія заявила, що з 13 грудня почне поступово відновлювати мобільний звʼязок. 

Американські Microsoft, Cisco та шведська Ericsson допомагають найбільшому в Україні оператору «Київстар» відновити роботу після масштабної кібератаки, повідомив в інтервʼю Forbes президент компанії Комаров.

Більше про збій в мережі «Київстар» та його причини читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні