Категорія
Новини
Дата

Харчові та агротехнології страждають від спаду фінансування. Венчурні інвестиції в сектор цьогоріч скоротились на 44%

Венчурні інвестиції в агротех та харчові стартапи різко впали в 2022 році на тлі зростання відсоткових ставок та питань щодо бізнес-моделей стартапів, пише Financial Times. Це підвищило ймовірність консолідації галузі та збільшення кількості злиттів та поглинань наступного року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з попереднім аналізом групи корпоративних даних PitchBook, у 2022 році компанії в цих двох секторах залучили трохи менше $30 млрд, що на 44% менше, ніж роком раніше. Показник йде за більш ніж дворазовим зростанням інвестицій у 2021 році та збільшенням на третину порівняно з попереднім роком, оскільки підприємці та стартапи залучили капітал та зловили хвилю зелених інвестицій.
  • Бум стався на тлі поінформованості підприємців щодо впливу сільського господарства та виробництва мʼяса на навколишнє середовище, а також побоювань із приводу продовольчої безпеки. Венчурні інвестори підтримали широкий спектр стартапів, що розробляють біологічні добрива, вертикальні ферми та роботів, а також альтернативні білки, такі як рослинне або вирощене в лабораторії мʼясо.
  • За даними групи, падіння інвестицій в агротехнології та харчові технології в 2022 році було різкішим, ніж падіння трохи більш ніж на третину загального венчурного фінансування для всіх секторів.
  • Різке скорочення фінансування повʼязане з тим, що багато стартапів борються зі зростанням витрат на оплату праці, енергії та інших ресурсів. Багато хто був змушений переглянути свої бізнес-моделі, тоді як інші, такі як Beyond Meat та Oatly, скоротили свої капітальні витрати, а також свою робочу силу. За даними PitchBook, деякі компанії, які займаються вертикальними фермами, зачинились через різке зростання цін на енергію. При зростанні загальних витрат на 15–25% через інфляцію «деяким підприємствам на ранніх стадіях доводиться боротися за виживання».
  • Незважаючи на скорочення фінансування цього року, інвестиції цього року все ще були на 20% вищими, ніж у 2020-му, після особливо жвавого 2021-го. Аналітики вважають, що інтерес до харчових та агротехнологій у довгостроковій перспективі лише зростатиме. Партнер McKinsey Том Бреннан каже, що інвестиції венчурного капіталу в продукти харчування та сільськогосподарські технології зросли приблизно у 20 разів за останнє десятиліття.

Контекст

Вартість європейської технологічної галузі цього року впала на $400 млрд, а венчурне фінансування скоротилося на 18%, свідчить звіт венчурної компанії Atomico. Сукупна вартість державних та приватних технологічних компаній у Європі впала до $2,7 трлн у порівнянні з $3,1 трлн наприкінці 2021 року. Серед причин падіння було названо високі відсоткові ставки, війну в Україні та скорочення кадрового резерву.

Венчурне фінансування в Європі скоротилося до $85 млрд за рік, згідно з даними, зібраними в 41 країні, що на 18% менше, ніж $100 млрд, залучених у 2021 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні